25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/girones.html

Notícies

Dilluns, 19 de novembre de 2018

Èxit d'assistència a la commemoració dels 25 anys del Servei Comarcal de Català del Gironès

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) celebra l'aniversari del Servei Comarcal de Català (SCC) amb un centenar de persones, entre polítics, alumnes, exalumnes, participants al Voluntariat per la llengua i treballadors  

Èxit d'assistència a la commemoració dels 25 anys del Servei Comarcal de Català del Gironès

L'acte es va celebrar el dia 17 de novembre, a les 11.30 h, al Consell Comarcal del Gironès, del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Girona, i va comptar amb la presència i les intervencions d'Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL; Jaume Busquets, president del Consell Comarcal del Gironès; Martí Vallès, alcalde de Cassà de la Selva, en representació dels alcaldes de la comarca; Xavier Albertí, empresari compromès amb la llengua i usuari del Servei; Salva Gallego, exalumne del curs de català en línia Parla.cat; Mercè Badosa i Gustau Carbonell, exalumnes del curs de català del nivell C2, i Carme Xifre, voluntària per la llengua.  

Conduït pel periodista Mateu Ciurana, va començar amb les paraules del president del Consell Comarcal del Gironès, que va donar la benvinguda als assistents i va agrair la feina feta per totes les persones que han format part del SCC del Gironès al llarg d'aquests 25 anys.  

A continuació, la directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL va fer un repàs de l'acció del Govern en matèria de política lingüística dels darrers 25 anys i va destacar la importància de la feina del CPNL i la participació de les administracions locals, de la complicitat del món socioeconòmic i associatiu, del paper de l'equip tècnic i docent del CNL, de les parelles del VxL, etc. durant aquests anys: «Les llengües són més que això, enllacen les persones de manera invisible, mai no resten sinó que sumen. La nostra tasca és connectar la gent que viu al país, amb tota aquesta tasca extraordinària que fan des dels professors als alumnes, passant pels voluntaris i els administratius».  

L'alcalde de Cassà de la Selva va ressaltar el paper de les administracions locals en la normalització lingüística i Xavier Albertí va explicar la seva relació personal i professional amb el Servei Comarcal de Català del Gironès i va encoratjar tothom a seguir treballant per la llengua en l'àmbit de l'empresa.  

Totes les intervencions van elogiar la tasca feta pel SCC del Gironès al llarg d'aquests anys a la comarca. Quant al testimoniatge dels usuaris del Servei, van destacar el relat d'un exalumne vingut de Veneçuela, en Salva Gallego, sobre el seu procés informal i formal d'aprenentatge de la llengua; el testimoni d'una parella d'alumnes del C2, que també són parella en l'àmbit personal, la Mercè Badosa i en Gustau Carbonell, i el d'una voluntària per la llengua de Cassà de la Selva, la Carme Xifre.   

L'acte va comptar amb les actuacions musicals de FoK, Salva Gallego i Sotrac, que van fer aplaudir un públic completament entregat, i va acabar amb un petit refrigeri per a tothom.    

Finalment, es van poder visitar dues exposicions: "Pompeu Fabra. Una llengua completa" i una mostra de publicacions, fotografies i dades que il·lustren la tasca feta per aquest servei des del 1993 fins ara per fomentar el coneixement i l'ús de la llengua catalana a la comarca.   

Reconeixement a la feina feta  

La festa va ser un reconeixement a la feina feta en aquests 25 anys de treball (1993-2018): més de 5.500 alumnes, 300 cursos de català per a adults i 600 participants en el Voluntariat per la llengua en una quinzena de poblacions de la comarca (a més de Girona i Salt), però també a la persona que ha estat al capdavant del Servei des de la seva integració al Consorci per a la Normalització Lingüística a través del Centre de Normalització Lingüística de Girona, la M. Salut Coll.  

El Consorci per a la Normalització Lingüística  

El Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) és una administració pública creada l'any 1989 per la Generalitat de Catalunya i diversos ens locals, amb la finalitat d'afavorir l'ensenyament i fomentar l'ús de la llengua catalana en tots els contextos de la societat i facilitar, així, la cohesió social, també per mitjà del treball en xarxa amb entitats i associacions.   

El CPNL, que està integrat per la Generalitat de Catalunya i 135 ens locals, s'organitza a través de 22 centres de normalització lingüística i compta amb 146 punts d'atenció.   Dona resposta a les necessitats de formació en llengua catalana de la població adulta i d'assessorament i gestió lingüístics d'empreses i entitats.  

A les comarques gironines aquests punts d'atenció es localitzen a Girona, Salt, Santa Coloma de Farners, Arbúcies, Blanes, Lloret de Mar, la Bisbal d'Empordà, Calonge,Palamós, Palafrugell, Torroella de Montgrí, Figueres, Roses, Banyoles, Olot i Ripoll, poblacions que disposen d'un servei de català municipal o comarcal.  


Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter