25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/calonge.html

Oficina de Català de Calonge

  Pl. Major, 2
972 66 04 81 calonge(ELIMINAR)@cpnl.cat

D'on venim

L’octubre de 1992, l’Ajuntament de Calonge va entrar a formar part del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i es va constituir l’Oficina de Català de Calonge, ubicada a l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament: plaça Major, 2.

Què fem

L’Oficina de Català de Calonge és un servei unipersonal, tot i que disposa del suport d’una administrativa un dia a la setmana, de professorat contractat a hores i d’una dinamitzadora comarcal del programa Voluntariat per la llengua. La feina que tots plegats duen a terme es reparteix, doncs, entre la docència (els cursos de català per a adults, tant en la modalitat presencial com a distància), l’assessorament lingüístic (revisió de textos i difusió de les eines de consulta de la xarxa, com l’Optimot) i la dinamització (promoció del coneixement i l’ús del català en la societat).

També es desenvolupen programes generals com ara el Voluntariat per la llengua.

El nostre municipi

Demografia

Calonge, situat a l'extrem sud de la comarca del Baix Empordà, al límit amb la comarca de la Selva, té una extensió de 33,5 km2 i una població de 10.700 habitants. Per la seva forma geomètrica, el terme recorda un amfiteatre: envoltat de muntanyes per totes bandes menys per la zona del pla, que delimita amb la badia.
El municipi es compon de dos nuclis urbans diferenciats: Calonge, a l'interior, a 2,5 km de la costa i Sant Antoni, a la part de mar.

Espais d'interès i paisatge

A Calonge hi ha multitud de llocs interessants per conèixer: les platges i cales de Sant Antoni, el camí de ronda, la conca del Tinar, la vall dels Molins, el Collet, Castellbarri o el nucli urbà de Calonge, presidit pel castell.

Calonge és, doncs, una terra de contrastos: d’una banda, s’hi pot gaudir de platges i cales com Es Monestri, Sant Antoni, Torre Valentina o cala Cristus, totes amb el distintiu Bandera Blava per la qualitat de l’aigua i els serveis, i de l’altra, té un paisatge més amagat que gira al voltant de la pagesia i el vi. La visita als cellers dels masos i cases de pagès que podem anar trobant entre les vinyes és molt recomanable, ja que ens permet conèixer la manera tradicional de fer vi que es manté avui dia. Per altra banda, hi ha altres productors que elaboren el seu vi amb la regulació de la Denominació d’Origen.

Turisme

Ja fa anys que Calonge ha apostat per un turisme familiar i de qualitat, tal com ho avala la certificació de Destinació de Turisme Familiar, atorgada per l’Agència Catalana de Turisme. Per això, durant els mesos de juliol i agost s’ofereix un complet programa d'activitats ludicoculturals i esportives per a tota la família, dins el programa d'animació turística Estiu Actiu.

Festes

Per Setmana Santa el nucli de Calonge es transforma en un gran Mercat Medieval, presidit pel castell de Calonge. Al voltant d’aquesta mateixa edificació també se celebra la Festa del Vi Nou, el mes de novembre i Interludi, el Festival de Música de Calonge, els mesos de juliol i agost. El Menú de la Gamba, les festes majors d’hivern i d’estiu de Calonge i la Festa Major de Sant Antoni completen el ventall de celebracions que es duen a terme al municipi.
 


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter