25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/olot-garrotxa.html

Voluntariat per la llengua

El VxL a Olot va començar l'any 2003, com a prova pilot, amb 20 parelles lingüístiques. Durant aquests 15 anys, més de 1.000 parelles han participat en aquest projecte. Moltes poblacions de Girona celebraran els 15 anys aquesta tardor vinent... De moment, us deixem un vídeo amb imatges del projecte i ben aviat us explicarem les activitats que tenim programades per a aquesta celebració!

EL VOLUNTARIAT PER LA LLENGUA A LA GARROTXA

Podem veure en el gràfic l'evolució de les parelles lingüístiques durant aquests 15 anys, des del 2003 fins al 2017, amb pics molt importants durant els anys de màxim flux migratori (2006 amb 138 parelles o 2007 amb 133):

El 2013/14 vam començar a estendre aquest projecte a la resta de la Garrotxa, i els municipis de les Planes d'Hostoles, Sant Feliu de Pallerols, Sant Joan les Fonts i Besalú s'hi van afegir. L'any 2015, de les 110 parelles, 20 han funcionat als municipis garrotxins citats anteriorment.

ENTITATS I ORGANISMES COL·LABORADORS

A banda del nombre de les persones directament implicades en el programa, el VxL també compta amb una xarxa d’establiments adherits que hi col·laboren i hi donen suport. Així, una desena de bars i restaurants actuen com a Punt de trobada per a les parelles lingüístiques. A més, el Voluntariat per la llengua té signats acords de col·laboració amb nou entitats i organismes de la ciutat per tal de crear vincles amb el teixit associatiu. Aquesta relació té com a objectiu donar a conèixer la tasca d’aquestes entitats i organismes i organitzar activitats de manera conjunta per tal de conèixer millor la ciutat i tot el que s’hi fa. A la Garrotxa, hi ha 30 organismes que col·laboren d'una forma o altra en el Voluntariat per la llengua.

Per això podem dir que el Voluntariat per la llengua és una campanya ciutadana global, que treballa no només per facilitar l'ús del català a la societat, sinó també per millorar la integració i la convivència.

Per poder ser voluntari lingüístic només cal omplir una fitxa o bé presencialment al Servei de Català o bé al Centre de Formació d'Adults de la Garrotxa (organisme que, conjuntament amb el Consorci d'Acció Social, col·labora en el VxL a Olot) o telemàticament des del web www.vxl.cat, i tenir una hora a la setmana, durant 10 setmanes, per conversar en català.


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter