25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/torroella.html

Oficina de Català de Torroella de Montgrí

C. Major, 31
(Casa Pastors)
972 75 73 01 torroella(ELIMINAR)@cpnl.cat

D’on venim

L'any 1992, l'Ajuntament de Torroella de Montgrí va encarregar al Consorci per a la Normalització Lingüística la creació d'un servei de català al municipi. Ubicat en un primer moment a l'espai de les Galeries Centre de l'Ajuntament, l'any 2007 l'Oficina de Català es va traslladar a un espai més ampli, l'antic Museu del Montgrí i del Baix Ter, a l'antiga finca de Casa Pastors, que acabava de ser restaurada i habilitada com a seu de dependències municipals.

Nascut com a servei unipersonal, en aquests moments compta amb un equip de dues tècniques (una a mitja jornada) i una administrativa amb dedicació parcial. S'hi fan feines de docència, assessorament lingüístic i dinamització, i també s'hi du a terme el programa Voluntariat per la llengua.

L'abast territorial d'aquesta oficina és el del municipi de Torroella de Montgrí-l'Estartit, una població que actualment compta amb 11.381 habitants, segons l'Idescat (2014). 

La vila de Torroella

Torroella de Montgrí és un municipi amb un bagatge històric molt important. Només cal fer una passejada pels racons del territori per anar descobrint les empremtes que han anat deixant els nostres avantpassats.

El nucli antic de la vila convida a fer passejades d'interès cultural, visitar els vestigis de la muralla, el portal de Santa Caterina, la Torre de les Bruixes o les cases colonials construïdes pels indians que van tornar d'Amèrica després d'haver-hi anat a fer fortuna.

Tampoc no ens podem oblidar del símbol del municipi, el castell del Montgrí, del segle XIII, que elevat dalt de la muntanya del Montgrí havia de ser una fortalesa de guaita, però mai es va acabar de construir.

Altres atractius són el paisatge natural de l'entorn i les nombroses activitats culturals que s'hi fan durant tot l'any.

Turisme

Torroella de Montgrí-l'Estartit va aconseguir la certificació de Destinació de Turisme Familiar el 2008. El municipi ofereix un paisatge molt divers de muntanya i litoral, per aquest motiu té una gran varietat de propostes d'oci i entreteniment, adaptades a les necessitats de les famílies.

Té un interès turístic especial l'Estartit, que va començar essent un barri mariner i actualment és una de les destinacions emergents de la Costa Brava, ja que compta amb extenses platges equipades amb tot tipus de serveis, un port esportiu i la gran reserva marina de les illes Medes, que formen part del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

Equipaments culturals

El municipi té un ampli ventall d'equipaments culturals com són la Biblioteca Municipal Pere Blasi, Can Quintana-Museu de la Mediterrània, l'Escola Municipal d'Adults, l'Escola Municipal de Música Anselm Viola i l'Aula d'arts plàstiques, entre d'altres. També té el Cine Petit, on es fan representacions teatrals i musicals, i el Cinema Montgrí. A més, cal esmentar l'emblemàtic Auditori Teatre Espai Ter, un equipament de 3.446 m2 que acull tot tipus d'esdeveniments.  

Exposicions

Torroella també és coneguda per la quantitat de sales d'exposicions de què disposa, on es pot veure de tot: pintura, fotografia, tapissos. Algunes sales destacades són les del Museu Palau Solterra, la Fundació Mascort, Atrium, Galeria Traç d'Art, Michael Dunev Art Projects, la Capella de Sant Antoni, la sala d'exposicions de l'actual EMD de l'Estartit i el Claustre de l'Hospital.

Festes i tradicions populars

Torroella de Montgrí és un municipi on la cultura i les diferents manifestacions han esdevingut un element vital per al dia a dia de la seva gent. Al llarg de molts anys, la vila s'ha guanyat un lloc destacat en el món de la tradició, la cultura i el civisme.

Un dels esdeveniments més populars és la Fira de Sant Andreu, que data de l'any 1393 i és la fira més antiga que hi ha al municipi. Altres fires i festes importants són la Fira de Pirates i Corsaris a les Illes Medes; la Fira "Empordà, cuina i salut"; el Festival Internacional Medes, Imatge i Medi Ambient (MIMA); el Festival Internacional de Músiques de Torroella de Montgrí; el Fimag (Fira de Màgia), i el Festival Ítaca Cultura, entre d'altres. 


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes