25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/palafrugell.html

Programa Voluntariat per la llengua

El Voluntariat per la llengua (VxL) és un programa per practicar la llengua catalana a través de la conversa. Es basa en la creació de parelles lingüístiques formades per una persona voluntària, que parla català fluidament, i una aprenenta, que en té coneixements bàsics i vol adquirir fluïdesa.

El VxL ofereix dues modalitats: presencial (les parelles han d'assistir al lloc de trobada que hagin acordat) i virtual (les parelles fan les trobades per mitjà d'Internet, a través de plataformes de videoconferència).

El programa va néixer l'any 2003 i ja hi han passat més de 125.000 parelles. És un programa reconegut per la Unió Europea i adoptat a l'Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia) i Flandes (Bèlgica).

En aquests moments, a Palafrugell estem preparant-ne una nova edició, que presentarem el dia 7 de novembre a les 7 de la tarda a la biblioteca del Centre Fraternal. Si vols participar-hi, posa't en contacte amb nosaltres o fes-nos arribar aquesta fitxa amb les teves dades.

El Voluntariat per la llengua a Palafrugell

Palafrugell va ser un dels pobles pioners a muntar parelles lingüístiques, alhora que Cornellà de Llobregat. Quan encara no s'havia constituït el programa VxL, el curs 2002-2003 l'OC ja havia engegat l'activitat  "A Palafrugell, parlem en català", per posar en contacte aprenents de català amb persones que volguessin conversar-hi, i anys enrere, el curs 1997-1998, hi havia hagut una experiència similar: les "Tutories de llengua oral" entre estudiants de català de nivells diversos.

Al llarg d'aquests anys hi han participat nombrosos aprenents i voluntaris que s'han anat trobant per fer paquets de 10 sessions, fins arribar a constituir més de 350 parelles. El grau de satisfacció de la immensa majoria dels participants és molt alt, i quasi tothom repeteix l'experiència més d'una vegada. A més, hi ha hagut diversos voluntaris que havien estat anteriorment aprenents i que, un cop assolit un bon nivell de llengua, s'atreveixen a ajudar les persones que comencen. El 2017 es va  iniciar una nova experiència: el voluntariat en línia, per posar en contacte voluntaris i aprenents que viuen lluny de Catalunya o no poden fer trobades presencials. Palafrugell hi ha contribuït amb dos voluntaris.

Les persones inscrites al programa han participat en activitats diverses: visites a museus i altres espais d'interès històric o cultural (Museu Dalí, Espai Cultural Coma Cros,  Museu de la Pesca, Casa Màgica de Santa Cristina d'Aro, la Torre de Guaita i el Poblat Ibèric de Sant Sebastià, l'Escola de Ceràmica de la Bisbal d'Empordà o el Mas Molla de Calonge, entre d'altres); passejades literàries guiades amb la Fundació Josep Pla o sortides per conèixer l'entorn. Els participants al Voluntariat per la llengua col·laboren també en activitats que s'organitzen des dels cursos, com ara la Lectura de poemes d'arreu del món, que té lloc cada any al mes d'abril, la coral que es va crear per celebrar els 20 anys de l'Oficina o la planificació de les excursions "Parlem a peu".  


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter