25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/labisbal.html

Oficina de Català de la Bisbal

C. de l'Estació, 2-10
(Edifici El Mundial)
972 64 34 90
labisbal(ELIMINAR)@cpnl.cat

Qui som

Després d’uns anys de disposar d’un Servei de Català Municipal, el 1992 l’Ajuntament de la Bisbal s’incorpora al Consorci per a la Normalització Lingüística i es crea l’Oficina de Català de la Bisbal, situada inicialment als locals de les Peixateries Velles.

El 1998 l’Oficina es trasllada a la seva ubicació actual, a les dependències situades al primer pis del Teatre Mundial, al cèntric passeig Marimon Asprer.

Actualment, l’Oficina de Català de la Bisbal compta amb un equip que fluctua entre dos i cinc treballadors.

Activitat

La docència: demografia i procedència de l'alumnat

Segons el padró municipal (gener 2012), la Bisbal acull una població de 10.874 habitants, dels quals un 75,7% són persones autòctones i un 24,3% persones arribades d’arreu del món. El col·lectiu més nombrós de persones estrangeres a la Bisbal és del Marroc, amb un 51% del total de nouvinguts. El segueixen Romania, Gàmbia, Hondures, Bolívia, Equador, República Dominicana, Xina, França, Argentina... fins a 56 nacionalitats diferents.

Per tant, una de les activitats més rellevants en els últims anys de l’Oficina de Català és oferir acollida lingüística a totes les persones que volen aprendre la nostra llengua. Per això, s’organitzen cursos de nivell bàsic i elemental de català, que es complementen amb el programa Voluntariat per la llengua, per tal de donar totes les eines possibles per aprendre català. L’oferta formativa s’amplia amb cursos de nivells més alts: intermedi, suficiència i superior.

A part de la docència, l’Oficina de Catalàofereix assessorament lingüístic a particulars, empreses o comerços i entitats (revisió de textos, informació sobre recursos i drets lingüístics...) i treballa per la dinamització de la llengua.

El nostre municipi

La Bisbal és la capital del Baix Empordà i se situa en el centre geogràfic de la comarca, travessada pel riu Daró.

La ciutat conserva un interessant nucli de carrers estrets, amb vestigis del romànic, de la cultura jueva i nombrosos edificis i elements arquitectònics dels segles XVII i XVIII. Les Voltes, conjunt de cases porticades projectades en el segle XIX, són un tret característic de la trama urbana.

La capital de la ceràmica

Coneguda bàsicament per la seva tradició ceràmica, la Bisbal és almenys des del segle XVIII un dels centres terrissers més importants de Catalunya i la ceràmica encara és una de les principals activitats econòmiques de la població. 

La música a la Bisbal

La música a la Bisbal d'Empordà ha estat i és un referent de la zona pel fet que, tradicionalment, ha estat un municipi ric en formacions musicals, tant en música de cobla –La Principal de la Bisbal, la Bisbal Jove i l’Escola de Música Conrad Saló– com en tots els estils musicals. Alguns d’aquests músics, com Sanjosex, Mazoni o Miquel Abras, han aconseguit fer-se un lloc en el panorama musical català. Cal fer esment, també, de la discogràfica bisbalenca Bankrobber, un segell musical independent nascut entre Barcelona i la Bisbal d’Empordà.

Les festes i fires

La intensa activitat del teixit associatiu de la Bisbal d’Empordà té com a resultat una àmplia oferta d’actes ludicoculturals al llarg de l’any, entre els quals destaquem les fires: 

La Fira de Circ al carrer; la Fira Antic Empordà, de caràcter bianual, dedicada a les antiguitats i la restauració, un altre dels sectors rellevants de l’economia bisbalenca, i la Fira Mercat al Carrer de l’1 de maig, que té els seus orígens l'any 1991, fruit de la reinvenció de la tradicional Fira de Cinquagesma, iniciada l'any 1448. Actualment, es tracta fonamentalment d'una fira multisectorial on intervenen els diversos sectors econòmics de la població i un gran nombre de marxants amb productes de tot tipus.


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes