25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/baixemporda.html

Servei Comarcal de Català del Baix Empordà

Plaça Joan Carreras Dagas, 4
972 64 23 10 baixemporda(ELIMINAR)@cpnl.cat

D'on venim

El Ple del Consell Comarcal del Baix Empordà del 2 de desembre de 1991 va adoptar l’acord de sol·licitar la incorporació d’aquest ens al Consorci per a la Normalització Lingüística i el 13 de gener de 1992 es va signar el conveni d’adhesió, de manera que el Servei Comarcal de Català del Baix Empordà va ser una realitat a partir de l’1 de setembre de 1992.

Ubicat inicialment dins del Consell Comarcal del Baix Empordà, l’any 2003 va ser traslladat a les noves dependències del Consell, a la cèntrica plaça de Joan Carreras Dagas de la Bisbal d’Empordà, on encara té la seu. Tot i que el Servei Comarcal de Català és unipersonal, compta amb l’ajut d’una dinamitzadora comarcal del Voluntariat per la llengua, amb un equip docent i amb el suport d’una administrativa.

Àmbit d’actuació

La població del Baix Empordà està dividida majoritàriament en municipis petits, que no superen els cinc-cents habitants i estan situats geogràficament a la zona interior, i en municipis més grans, que passen del miler d’habitants i estan emplaçats a la zona litoral. Aquesta distribució de la població es deu, en bona part, a la industrialització que es va produir a partir del segle XVIII, essencialment en l’àmbit de la indústria surotapera, i a partir dels anys cinquanta del segle XX a l’arribada del turisme.

La població del Baix Empordà es reparteix en trenta-sis municipis. Atès que a la comarca hi ha 5 oficines de català (ubicades a la Bisbal d’Empordà, Calonge, Palafrugell, Palamós i Torroella de Montgrí), el Servei Comarcal de Català del Baix Empordà atén la població dels trenta-un municipis restants.

Terra de contrastos

El Baix Empordà és una comarca en la qual la muntanya, la plana i el mar es combinen d’una manera natural i harmònica. La plana esquitxada de nombrosos poblets medievals queda trencada al nord pel Montgrí, emblema de la comarca, i al sud,  per l’Ardenya, massís que constitueix una àrea natural que acaba al mar amb uns penya-segats vertiginosos espectaculars. L’encant dels petits pobles, on la vida transcorre tranquil·la i pausada, contrasta amb els importants centres turístics que disposen de tots els serveis per satisfer els visitants.


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter