25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/roses.html

Voluntariat per la llengua

L'Oficina de Català de Roses forma parelles lingüístiques dins del programa Voluntariat per la Llengua des de l'any 2004. Va començar amb 18 parelles i, al llarg de 9 anys, se n'han constituït més de 500.

A part de les parelles, el VxL també compta amb una xarxa d’establiments adherits que col·laboren i donen suport al programa. Així, bars i comerços actuen com a punt de trobada per a les parelles lingüístiques, és a dir, com a espais on les parelles poden conversar en català. A més, el Voluntariat per la llengua té signats acords de col·laboració amb entitats i organismes de la població per tal de crear vincles amb el teixit associatiu, de manera que s’organitzin activitats culturals complementàries que ajudin a conèixer l’entorn i potenciïn la cohesió social. D'altra banda, l'Espai Cultural La Ciutadella, el Castell de la Trinitat, la Piscina Municipal de Roses i el Teatre Municipal de Roses ofereixen promocions i descomptes als participants del VxL.


Els orígens del Voluntariat per la llengua


Són molts els alumnes que aprenen català a les aules i que volen complementar el seu aprenentatge de la llengua oral. El Voluntariat per la llengua pretén facilitar als aprenents un interlocutor per poder conversar en català, ajudar-los a superar una possible inseguretat i millorar la seva fluïdesa. Amb l’ajuda d’una persona voluntària l'aprenent podrà parlar en català en un context distès i relaxat.

Justament amb aquest objectiu, trobar un entorn real de conversa distesa, el Voluntariat per la llengua va néixer l’any 2002 a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. Poc a poc el programa es va anar estenent per tot Catalunya i, fins a data d’avui, s’han creat més de 50.000 parelles.

A banda d’ajudar les persones que aprenen català a millorar la seva llengua oral, el VxL també vol incidir en els hàbits lingüístics dels catalanoparlants, que molt sovint s’adrecen en castellà a les persones que aprenen la nostra llengua. No només a través dels voluntaris, sinó també amb les entitats i establiments col·laboradors.


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes