25 anys fent bategar el català

CNL de Girona

← Inici del CPNL

Altres centres


http://www.cpnl.cat/xarxa/cnlgirona/directori/altemporda.html

Voluntariat per la llengua

Són moltes les persones que tenen pocs coneixements de català i volen complementar l'aprenentatge de la llengua oral o necessiten guanyar confiança a l'hora de parlar. El Voluntariat per la llengua pretén facilitar als aprenents un interlocutor per poder conversar en català, ajudar-los a superar una possible inseguretat i millorar la seva fluïdesa. Amb l’ajuda d’una persona voluntària, els aprenents podran parlar en català en un context distès i relaxat.

Justament amb aquest objectiu, trobar un entorn real de conversa distesa, el Voluntariat per la llengua va néixer l’any 2002 a Cornellà de Llobregat, amb 19 parelles participants. A poc a poc el programa es va anar estenent per tot Catalunya i, fins a data d’avui, s’han creat més de 50.000 parelles. A banda d’ajudar els participants a millorar la llengua oral, el VxL també vol incidir en els hàbits lingüístics dels catalanoparlants, que molt sovint s’adrecen en castellà a les persones que aprenen la nostra llengua. Aquest objectiu s'aconsegueix no només a través dels voluntaris, sinó també amb les entitats i establiments col·laboradors.

El Voluntariat per la llengua a l'Alt Empordà

A les diverses poblacions de l'Alt Empordà, el Voluntariat per la llengua s'hi ha anat implantant a partir de l'any 2004. En aquests nou anys, s'han fet pels volts de 500 parelles, repartides entre Cadaqués, Castelló d'Empúries i Empuriabrava, l'Escala, la Jonquera, Llançà, Sant Pere Pescador i Vilafant.

A banda del nombre de les persones directament implicades en el programa, el VxL també compta amb una xarxa d’establiments adherits que hi col·laboren i hi donen suport. A Castelló d'Empúries i Empuriabrava, l'Escala, la Jonquera, Llançà i Sant Pere Pescador hi ha una trentena de cafeteries, bars i restaurants que actuen com a Punt de trobada per a les parelles lingüístiques.

A més, el Voluntariat per la llengua té signats acords de col·laboració amb diverses entitats i organismes de la ciutat per tal de crear vincles amb el teixit associatiu. Aquesta relació té com a objectiu donar a conèixer la tasca d’aquests ens i organitzar activitats de manera conjunta per tal de conèixer millor la ciutat i tot el que s’hi fa.

Per això podem dir que el Voluntariat per la llengua és una campanya ciutadana global, que treballa no només per facilitar l'ús del català a la societat, sinó també per millorar la integració i la convivència.

Per poder ser voluntari lingüístic només cal omplir una fitxa o bé presencialment al Servei de Català o bé en algun dels punts que tenim a poblacions de la comarca o telemàticament des del web www.vxl.cat, i tenir una hora a la setmana, durant 10 setmanes, per conversar en català.


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter