25 anys fent bategar el català

CNL de Cornellà de Llobregat

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dijous, 18 d'octubre de 2018

16 anys de la creació a Cornellà del Voluntariat per la llengua

El 18 d'octubre de 2002 es va fer la presentació del projecte Voluntariat lingüístic a l'Orfeó Catalonia de Cornellà de Llobregat.

16 anys de la creació a Cornellà del Voluntariat per la llengua

Un centenar de persones va assistir a la presentació del Voluntariat lingüístic, un projecte que en poc temps es va convertir en un programa del Govern de la Generalitat sota el nom de Voluntariat per la Llengua.

El projecte de Voluntariat lingüístic a Cornellà de Llobregat va començar arran de constatar que conèixer la llengua no n'implicava l'ús, un fet més evident en un entorn sociolingüístic com el de Cornellà de Llobregat en què a més del poc ús social de la llengua, les persones catalanoparlants acostumaven a adreçar-se als desconeguts i als estrangers en castellà. 

La idea de treballar a partir del voluntariat va néixer de la relació entre el teixit associatiu de la ciutat i el Consell de Centre del CNL,  i comptava en el seu inici amb la complicitat dels grups municipals i la participació de 16 entitats (esportives, culturals i recreatives, veïnals i sindicals), prou representatives dels barris de la ciutat, a més de l'Ajuntament i el CNL. Formalment es va inscriure en el marc de les activitats del Correllengua-Cornellà 2002.

L'objectiu de materialitzar la idea que el català és (ha de ser) llengua d'acollida es va concretar en l'aparellament d'una persona voluntària amb una persona nouvinguda amb interès a practicar el català. Un cop les dues persones entraven en contacte, només havien de pactar dia, hora i lloc de trobada (1 hora setmanal) i mantenir el compromís de limitar-se a la llengua oral. En definitiva, es tracta de conversar durant una hora a la setmana en català. 

La creació, doncs, del projecte va ser el 2002 a Cornellà, però va ser el 2003 quan es va convertir en programa i es va estendre per tot el país. D'aquí que enguany se celebrin els 15 anys del Voluntariat per la Llengua amb 125.000 parelles.Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes