25 anys fent bategar el català

CNL de Cornellà de Llobregat

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimecres, 16 de maig de 2018

Maria Aurèlia Capmany protagonitza el Consell Municipal de la Dona de Cornellà

El CNL de Cornellà en col·laboració amb el Departament d'Igualtat de l'Ajuntament de Cornellà va organitzar la xerrada 'Maria Aurèlia Capmany: dona, donassa' per presentar l'escriptora al Consell Municipal de la Dona de Cornellà. 

Maria Aurèlia Capmany protagonitza el Consell Municipal de la Dona de Cornellà

L'acte inclòs dins dels actes de l'Any Maria Aurèlia Capmany, va retre homenatge a l'escriptora enguany que es commemora el centenari del seu naixement. La xerrada va ser a càrrec de M. Àngels Cabré, directora de l'Observatori Cultural de Gènere i especialista en Capmany, i va explicar l'obra i la vida de l'autora i per què és considerada la Simone de Beauvoir catalana. 

La conferència 'Capmany, dona donassa' era el primer punt de l'ordre del dia del Consell de la Dona, en el qual sempre es convida un ponent per parlar d'un tema d'interès per a les delegades del Consell. En aquest cas, Cabré va explicar la importància de Capmany, no tan sols en la seva faceta d'escriptora, sinó també com a feminista, activista cultural i antifranquista. M. Àngels Cabré és la directora de l'Observatori Cultural de Gènere, una entitat nascuda per promoure la igualtat de les dones en el camp de la cultura, i des d'aquesta perspectiva sempre remarca que algunes de les figures femenines destacades de la literatura o la història catalanes no han tingut el reconeixement merescut, un cas ben clar és el de Maria Aurèlia Capmany, de la qual una part important de la seva obra costa encara de trobar.
La conferència es va quedar curta i va ser d'un gran èxit. Va agradar tant a les participants del Consell de la Dona que s'ha pactat amb la ponent de fer altres actuacions en el futur per poder treballar encara més a fons la figura de Capmany.

Maria Aurèlia Capmany (1918-1991), novel·lista, dramaturga, assagista, traductora, activista cultural, antifranquista i  feminista. Filla del folklorista Aureli Capmany, fou una de les escriptores catalanes més polifacètiques de la seva època. Cultivà la narrativa, el teatre, l'assaig i altres gèneres literaris a banda de dedicar-se també a la traducció. En narrativa, ben aviat destacà i guanyà el premi Joanot Martorell el 1948 amb la novel·la El cel no és transparent i el premi Sant Jordi de 1968 amb Un lloc entre els morts, entre d'altres premis literaris.

Com a assagista, destaquen les seves obres sobre la situació de la dona així com els nombrosos articles que dedicà a diversos aspectes de la cultura i de la societat catalana.  En el camp de la dramatúrgia, fundà l'Escola d'Art Dramàtic Adrià Gual amb Ricard Salvat. Va ser regidora (1983-1987) i responsable de les àrees de Cultura i d'Edicions a l'Ajuntament de Barcelona i membre de la Diputació de Barcelona des del 1983 fins que va morir el 2 d'octubre de 1991. Membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i presidenta del Centre Català del Pen Club, l'any 1982 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes