Taller de panellets conduït per una parella lingüística de Molins de Rei

Llengua i cultura

La darrera setmana d'octubre, 37 alumnes dels cursos de català Bàsic 1 i Elemental 1 de Molins de Rei van fer un taller de panellets impartit per la Montserrat Galzeran i la M. Carmen Aguilar, dues participants del programa del Voluntariat per la llengua: la M. Carmen és alumna del nivell Intermedi 1 i la Montserrat és la seva parella lingüística.

L'objectiu de l'activitat era donar a conèixer una tradició nostra molt popular en uns grups d'alumnes on predominen persones vingudes de fora de Catalunya. Sobretot en aquests nivells orals, és habitual compaginar les activitats més pròpiament de llengua amb d'altres que afavoreixen el coneixement de l'entorn i, per tant, la integració d'aquells que són nouvinguts. En aquest cas, explicar-la gràcies a la col·laboració d'una parella lingüística oferia la possibilitat de donar-los a conèixer d'una manera pràctica el programa del Voluntariat per la llengua i animar-los a participar-hi més endavant. Per últim, la col·laboració del Casal Popular la Barrina -obert a tota la població i amb servei de bar- ens facilitava la part final del taller (coure els panellets i poder-los menjar a continuació) i, sobretot, presentar-los aquest equipament cultural, que té com a objectiu promoure la cultura i la llengua catalana, i avançar cap a la transformació de la societat a partir de diversos projectes, per si mai hi volen anar a títol personal.

Abans de començar l'activitat, se'ls va explicar què és un casal popular i com funciona, i, a continuació, la Montserrat va començar amb el desenvolupament del taller, perquè, prèviament, en la classe anterior, els alumnes ja s'havien repartit entre ells els ingredients necessaris.

Amb les mans ben netes, uns quants voluntaris van fer la massa seguint les instruccions de les expertes. Un cop enllestida, tothom va participar a fer els panellets: fer boletes, arrebossar-les amb pinyons, pintar-les amb ou batut, fer bolets de coco, banyar-los amb xocolata, col·locar-hi les cireres... Finalment es va enfornar tot i, després de deixar-los refredar una estona, se'ls van menjar, acompanyats de moscatell. Per ser la primera vegada que en feien, van quedar boníssims!

Amb aquest taller van aprendre què és la festa de la Castanyada i quan se celebra, quin n'és l'origen, quina relació tenia i té ara amb el món dels difunts, si a altres països o regions se celebra alguna festa semblant, qui és el personatge de la castanyera i quines són les cançons populars que en parlen, etc. I, per descomptat, van aprendre a fer panellets de primera mà, a banda d'escriure la seva pròpia recepta com a treball de classe.

Servei Local de Català de Molins de Rei

Vols compartir aquesta notícia?