25 anys fent bategar el català

CNL de Barcelona

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Divendres, 26 d'octubre de 2012

"Des de fa 500 anys, els catalans hem estat uns imbècils"

"Des de fa 500 anys, els catalans hem estat uns imbècils. Es tracta, doncs, de deixar de ser catalans? No, sinó de deixar de ser imbècils". Aquesta frase de l'escriptor i editor Joan Sales va ser la cloenda de la xerrada que va oferir Laura Borràs, la comissària de l'Any literari Sales, Calders i Tísner, a l'acte de presentació d'activitats per al foment de la lectura del CNL. La sala d'actes de l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura es va omplir de gom a gom per conèixer de prop aquestes activitats.

Aquestes alumnes dels cursos de català van explicar les seves experiències com a participants dels clubs de lectura de llengua catalana.

El director del CNL de Barcelona, Jordi Manent, va obrir l'acte amb un parlament en què va destacar la importància de la lectura, també com a tasca del CNL, "per l'enriquiment personal, pel gaudi i perquè estimula la imaginació". "Aquest acte és un reflex del nostre país i les persones fan el país. Persones conegudes o anònimes. Avui recordem tres exiliats -Sales, Calders i Tísner-, tres escriptors que han tingut i tenen transcendència en la nostra literatura i cultura", va afegir Manent.

La comissària de l'Any literari Sales, Calders i Tísner 1912-2012, Laura Borràs, va assegurar que un dels seus desitjos pel que fa a aquest Any literari, és que la gent recordi dues cites de Joan Sales, que són les següents: "Em sento catalá com un albercoc se sent albercoc i no préssecc" i "Des de fa 500 anys, els catalans hem estat uns imbècils. Es tracta, doncs, de deixar de ser catalans? No, sinó de deixar de ser imbècils".

L'objectiu del CNL de Barcelona pel que fa a la seva participació en la celebració de l'Any Sales Calders Tísner és un altre, "fer difusió de l'obra dels tres autors i, alhora, fomentar l'interès per la lectura", tal com va explicar la professora Marta Calzada, una de les encarregades de crear activitats per al foment de la lectura adreçades als alumnes dels cursos de català de tots els nivells, aprofitant la qualitat i quantitat del material literari que ha aflorat arrel de la celebració d'aquest Any literari.

Borràs va explicar que l'ordre dels noms Sales, Calders i Tísner per anomenar l'Any, es deu a les dates de la seva mort, de manera que el primer que va morir ocupa el primer lloc i així successivament. "Joan Sales, Pere Calders i Avel·lí Artís "comparteixen any de naixement, 1912, però també comparteixen l'experiència de l'exili i la del retorn, probablement més difícil que la mateixa de l'exili", va explicar Laura Borràs.

Una de les recomanacions de la comissària va ser Incerta Glòria (1956), de Joan Sales, ja que l'obra de Pere Calders és la més coneguda i la que més èxit té alhora de preparar activitats i de recomanar lectures.

"Ara ja sóc capaç de comprar tomàquets en català"

Entre les activitats per al foment de la lectura que el CNL de Barcelona va presentar a l'acte, cal destacar els Clubs de llengua catalana, que organitza amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona.

"L'analfabeta" (2004), autobiografia de l'escriptora d'origen hongarès Agota Kristof, "és l'obra que més agrada en els clubs de lectura", segons va dir Òscar Carreño, coordinador dels clubs de lectura de Biblioteques de Barcelona. La raó d'aquest èxit probablement sigui que l'obra aborda el procés de conscienciació d'una persona que viu en un entorn que no és el seu propi però que vol fer seu parlant, escrivint i creant en aquella llengua d'acollida; un procés amb el que les persones nouvingudes se senten identificades.

"Ara que veig que he estat capaç d'analitzar una obra literària en català, ja puc anar a comprar tomàquets en català", va dir una participant d'un club de lectura de llengua catalana a la conductora dels clubs de lectura i dinamitzadora del CNL, Emma Navó. Navó va explicar, a partir d'experiències com aquesta, perquè són útils els clubs de lectura, ja que a més de "proporcionar nous entorns d'ús del català i ajudar a crear l'hàbit de llegir, sobretot es tracta d'un tipus d'activitat que millora l'autoestima dels participants".

Justament, en aquest sentit es van expressar cinc alumnes del CNL que participen en els Clubs de lectura de llengua catalana i que van coincidir a destacar els efectes positius que per a elles té aquesta activitat orientada al foment de la lectura en català.

L'acte també va comptar amb la participació de Pau Vidal, traductor, escriptor i "crucigramista" tal com ell mateix es va definir, que va fer una interessant dissertació de l'expressió "lectura fàcil" -els llibres de lectura fàcil són llibres adaptats que s'utilitzen als clubs de lectura de català dels nivells bàsic i intermedi-."De la lectura fàcil, passeu a la difícil que és la millor i la més gratificant, tal com deia el professor Jordi Castellanos", va cloure Vidal, fent un homenatge a l'escriptor i catedràtic de literatura catalana contemporània a l'UAB, que malauradament va morir el passat 19 d'octubre.

Informació relacionada


Centre de Normalització Lingüística de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter