25 anys fent bategar el català

CNL de Barcelona

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimecres, 9 de gener de 2019

Parelles lingüístiques a l'AMPA de l'Escola Jaume I

Des de fa anys, el Voluntariat per la llengua s'ha estès en diferents àmbits: l'empresa, la justícia, la sanitat, la diversitat funcional, la diversitat religiosa... I també les AMPA (en procés de transformació a AFA).

Parelles lingüístiques a l'AMPA de l'Escola Jaume I

Què millor que fer parelles lingüístiques i/o tertúlies entre familiars d'alumnes que comparteixen, en aquest cas, l'escola dels seus fills? A més, crear una parella lingüística entre pares i mares d'alumnes de diferents nivells contribueix a establir relacions positives entre ells.

A l'hora de formar parelles lingüístiques, tenim en compte, sempre que podem, uns quants criteris: la disponibilitat horària (indispensable), les zones preferents de trobada i els interessos comuns. Considerem que com més elements comparteixin, més èxit potencial pot tenir aquella parella.

I és per tot això que vam engegar el VxL a l'Escola Jaume I, un centre de referència al barri de Sants. Vam penjar cartells del programa i se'n va fer difusió a les reunions de pares i mares. Tant L'AMPA com la Direcció del centre hi estaven plenament implicades i també es van encarregar de recomanar el programa a les persones que pensaven que podien estar-hi interessades.

El resultat va ser que van sortir dos voluntaris i quatre aprenentes. Les disponibilitats horàries van fer que poguessin sorgir dues parelles lingüístiques, amb resultat desigual. Les altres dues aprenentes van fer un trio lingüístic amb un voluntari veí de l'escola. Les trobades les feien els dijous a l'escola i tots tres en van quedar molt contents. A continuació us deixem les seves impressions, que van escriure quan van acabar les 10 trobades.

Mercedes

Tinc 4 fills, 3 nois i una noia.

Estic molt contenta i satisfeta d'haver après a entendre i parlar el català i ho he aprofitat molt, al màxim. Estic agraïda al Joan i la seva dedicació.

Ja tinc ganes d'obrir-me amb les famílies i la gent en català, sense timidesa i tranquil·la.

Em falta escriure, llegir i entendre el que escric.

Carmen

Tinc una filla.

M'agrada practicar el català. Estic millorant molt. El català no és fàcil però he de parlar-lo molt més.

Joan

Les dues han posat molt d'esforç i ganes en totes les sessions.

Els falta confiança i perdre la por a parlar-lo; de totes maneres, han millorat molt en comprensió i en dicció.

L'AMPA Jaume I va ser la primera escola de Barcelona on vam fer-hi parelles lingüístiques, i estem treballant per estendre l'experiència en moltes altres escoles de la ciutat


Voluntariat per la llengua del CNL de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter