25 anys fent bategar el català

CNL de Barcelona

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Divendres, 15 de desembre de 2017

Les sessions de recursos lingüístics promouen l'autonomia dels usuaris

El CNL de Barcelona ofereix de tant en tant sessions de dues hores per tal de donar a conèixer els diccionaris i diferents recursos en català que es poden consultar en línia.

Les sessions de recursos lingüístics promouen l'autonomia dels usuaris

La Gemma, assessora del CNL de Barcelona, fa una sessió de recursos per a personal de Biblioteques de Barcelona i treballadors d'hospitals.

Aquestes sessions ensenyen com fer servir eines com l'Optimot o el Termcat.

L'àrea de dinamització i assessorament del CNL de Barcelona ofereix sessions gratuïtes de recursos lingüístics en línia per tal de mostrar com funcionen i de quina manera es poden utilitzar. L'objectiu és fomentar l'autonomia de les persones assistents, per tal que siguin capaces de produir textos de manera correcta i eficaç en els seus àmbits personals i laborals.

En aquest sentit, s'ensenya el funcionament del diccionari de l'Enciclopèdia catalana (també en la versió més actualitzada consultable al portal www.enciclopedia.cat, juntament amb altres diccionaris) i del diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans, i es remarca les diferències principals entre l'un i l'altre. Aquest últim és el diccionari normatiu i acadèmic. El primer conté totes les entrades del segon, però també altres entrades, sobretot de llenguatge d'especialitat, i algunes informacions addicionals (etimologia, partició sil·làbica, etc.) i és també un diccionari de referència reconegut.

Un altre recurs mostrat és l'Optimot, per la gran varietat de prestacions que ofereix, ja que, a més de l'opció de cerca bàsica, conté el traductor castellà-català de l'Enciclopèdia, una opció per conjugar completament verbs i un conjunt extens de fitxes per aclarir dubtes recurrents en català.

Altres recursos que es poden conèixer a les sessions són el Termcat, llibres d'estil d'organitzacions d'utilitat, com el web ésAdir de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, i pàgines de serveis lingüístics d'universitats catalanes.

Per assistir o organitzar al propi lloc de treball una sessió gratuïta de recursos en línia, cal posar-se en contacte amb la delegació del districte que pertoqui.


Centre de Normalització Lingüística de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes