25 anys fent bategar el català

CNL de Barcelona

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dijous, 22 de gener de 2015

Jaume Ciurana: "No s'entén Barcelona sense el català"

Més de 300 persones van assistir ahir a l'acte de commemoració dels 25 anys del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, que es va celebrar al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona amb el regidor de Cultura, Jaume Ciurana; el conseller de Cultura Ferran Mascarell; la presidenta del CPNL, Ester Franquesa, i el director del CNL, Jordi Manent.

Jaume Ciurana:

El Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona va acollir el 21 de gener l'acte de celebració dels 25 anys del CNL de Barcelona.

El CNL de Barcelona celebra els 25 anys en un acte multitudinari al Saló de Cent de l'Ajuntament.

El director del CNL de Barcelona, Jordi Manent, va dir que actualment el Centre "s'ha renovat, s'ha actualitzat, és actiu i s'ha adaptat a les necessitats dels usuaris que viuen en un món canviant amb la renovació de molts materials d'ensenyament, noves campanyes o la que estrenaran pròximament sobre el còmic en català". Manent va citar entre "els reptes del present i el futur fer arribar el català als que no el tenen com una de les llengües de comunicació habitual i portar el català fora de l'aula al món de l'oci i el lleure i les noves tecnologies i un encaix en la gestió del multilingüisme a la ciutat".

Jaume Ciurana va explicar que des de l'Ajuntament de Barcelona junt amb el Consorci "treballen per fomentar encara més l'ús del català com una gran eina de cohesió social. El model d'immersió ha evitat la fractura social entre comunitats d'origen divers". En aquest context, va dir que l'ús del català ha avançat molt però encara queda molta feina per fer. "La promoció i la defensa del català és un element fonamental d'aquest model de ciutat. No s'entén Barcelona sense el català".

Per la seva banda, el conseller de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha volgut retre homenatge a tots aquells que han "eixamplat el català" i ha fet possible que el català sigui un element "significativament però no definitivament normalitzat". "El català ha guanyat gràcies a l'esforç col·lectiu", ha afegit el conseller, al temps que s'ha felicitat que s'hagi aconseguit "ubicar el català dins de les llengües vives del món", malgrat tenir "un Estat que en termes de llengua és un Estat impropi, que no ha ajudat, més aviat hi ha posat pegues".

Un llibre, un vídeo i una exposció per celebrar un quart de segle

En motiu de l'aniversari s'ha presentat el llibre 'Promoure la llengua, cohesionar Barcelona. 25 anys del CNL de Barcelona', de Francesc Marco. El Centre repassa també la seva trajectòria en el documental 'Breu història del Centre de Normalització Lingüística de Barcelona', que es va visualitzar en l'acte al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona.

Així mateix, a l'Espai Avinyó Llengua i Cultura es pot veure l'exposició 25 anys del CNL de Barcelona fins al proper 31 de gener. La mostra fa un recorregut per l'activitat dels diferents serveis del Centre i també recull el conjunt de materials pedagògics que ha elaborat el CNL, entre els quals destaquen el primer curs interactiu de català, el Diàleg Multimèdia, que en el seu moment (1999) va ser pioner pel que fa a l'aprenentatge de català a distància mitjançant noves tecnologies.

Àlbum de fotos


Centre de Normalitzció Lingüística de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter