25 anys fent bategar el català

CNL de Barcelona

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dijous, 30 de gener de 2014

Inaugurada l'exposició "1714: El català ahir, avui i demà. Et prenc la paraula"

Des d'avui 30 de gener i fins al proper 12 d'abril, ja es pot visitar l'exposició "1714: El català ahir, avui i demà. Et prenc la paraula" a l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura, coordinada per Mercè Solé, que s'emmarca en els actes de commemoració del Tricentenari a la ciutat. L'exposició també compta amb el documental 300 anys de fidelitat a la llengua.

Inaugurada l'exposició

Mercè Solé, comissària de l'exposició, n'ofereix una visita comentada a Toni Soler, Agustí Alcoberro i Jordi Manent.

Jaume Ciurana, Marta Xirinachs, Toni Soler i Agustí Alcoberro, protagonistes de l'acte d'inauguració de l'exposició.

"1714: El català ahir, vui i demà. Et prenc la paraula" traça la cronologia de la llengua catalana des de 1714 i posa de manifest les conseqüències que van tenir els fets 1714 sobre l'estatus i l'ús del català al llarg de gairebé 300 anys.

El documental 300 anys de fidelitat a la llengua reforça els continguts amb aportacions de diversos professionals com Joaquim Albareda, Emili Boix, Isidor Marí, Àngels Massip i Josep Cruanyes. Finalment, l'exposició proposa algunes petites accions per participar activament en el foment de lús social de la llengua catalana.

Inauguració lluïda amb Agustí Alcoberro

L'exposició es va inaugurar ahir en un acte presidit pel tinent d'alcalde de Cultura, Coneixement, Creativitat i Innovació de l'Ajuntament de Barcelona, i per la subdirectora general de Política Lingüística, Marta Xirinachs.

La conferència principal de l'acte la va oferir l'historiador Agustí Alcoberro, director del Museu d'Història de Catalunya. També hi van intervenir el comissari del Tricentenari BCN, Toni Soler, que hi va posar alguns apunts humorístics, i el director del CNL de Barcelona, Jordi Manent.

Manent, que va presentar l'acte, va explicar que l'exposició és un homenatge "a la superació d’una de les més grans dificultats en què s’ha trobat la llengua catalana i de l’assoliment d’un cert benestar", i, per tant, "parlem de la història d’un fracàs, el fracàs de l’Espanya assimilacionista contra la llengua catalana, i del nostre èxit". Aquestes declaracions van ser corroborades per tots els membres de la taula en els seus respectius discursos.

Al seu torn, Agustí Alcoberro va oferir tota una lliçó històrico-científica i absolutament detallada  sobre com ha evolucionat la llengua catalana des del 1714 fins avui. L'eminent historiador va assegurar que la supervivència del català després de 300 anys de prohibicions no ha estat un miracle, sinó que s'ha d'atribuir a què durant molt temps "el català va ser la llengua dels negocis i de l'empresa".

Toni Soler, Jaume Ciurana, Marta Xirinachs i Agustí Alcoberro (d'esquerra a dreta).

Al voltant d'un centenar de persones van assistir a l'acte d'inauguració de l'exposició.

L'exposició es pot visitar a l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura (c/ Avinyó, 52), des del 30 de gener fins al 12 d'abril i el mes de setembre, de dilluns a divendres de 9 a 20 h i dissabtes de 9 a 13 h.


Centre de Normalització Lingüística de Barcelona
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter