Cursos de català

Any Pompeu Fabra al CNL de Barcelona

Any Pompeu Fabra 2018

L'any 2018 està dedicat a commemorar la figura i l'obra de Pompeu Fabra. Se celebren els 150 anys del naixement del lingüista i gramàtic català i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

Durant l'any s'organitzen diverses activitats en memòria i reconeixement a la figura que va modernitzar la llengua i la va fer apta per als diversos estils i funcions. La celebració subratlla la seva aportació a la llengua, a més de posar en valor el gran arrelament social de la seva figura i obra arreu de Catalunya.

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona se suma a la celebració de l'Any Pompeu Fabra amb l'organització de diverses activitats i amb la col·laboració de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.

D'aquesta manera, es pretén difondre la biografia i l'obra del lingüista entre els usuaris del CNL de Barcelona.

Biografia

Pompeu Fabra va néixer a Barcelona el 1868. Va estudiar la carrera d'enginyer industrial i va ocupar una càtedra de química a l'escola d'enginyers de Bilbao. De ben jove, però, ja es va interessar per l'estudi del català i es va dedicar a la difusió de la correcció de la llengua. Va ser membre fundador de la Secció Filològica de l'Institut d'Estudis Catalans i president de la Secció des del 1917 fins al 1948. Va ser president de l'Institut d'Estudis Catalans, intermitentment, del 1921 al 1935. També va participar en el Primer Congrés Internacional de la Llengua Catalana al 1906. És considerat l'ordenador de la llengua catalana moderna.

És autor de la Gramática de la lengua catalana (1912) i va impulsar les Normes ortogràfiques (1913). Va publicar la Gramàtica catalana el 1918 per encàrrec de l'Institut d'Estudis Catalans, que la va adoptar com a oficial. És l'autor de les Converses filològiques i del Diccionari general de la llengua catalana (1932).

El 1939, a l'edat de setanta anys, es va exiliar a França. Es va establir a Prada (Conflent) on va morir sis anys més tard, el 1948.

Obra

Fràses celebres

Made with Padlet

Què s'ha dit sobre Fabra?

Citacions fabrianes

Activitats al CNL de Barcelona

Us recomanem

Converses filològiques de Fabra

La Direcció General de Política Lingüística ha donat suport a un projecte de la Ruta Fabra que consisteix a oferir 72 fragments de les converses filològiques de Fabra enregistrades en àudio, perquè qualsevol emissora de ràdio local pugui utilitzar-los lliurement. Es tracta d'àudios breus, d' 1-2 minuts, descarregables o per escoltar en línia, que també poden ser útils per ser escoltats individualment, o com a material didàctic, degudament seleccionats, per generar debat a classe sobre els manlleus, la correcció, etc.

Enllaços d'interès

Tweets by AnyFabra

Última actualització: 10/01/20