25 anys fent bategar el català

CNL de Barcelona

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

L'Any Raimon Panikkar al CNL de Barcelona

El 29 d'agost del 2017 el govern de la Generalitat de Catalunya va acordar commemorar el centenari del naixement de Raimon Panikkar i Alemany.

L'Any Raimon Panikkar és impulsat pel Departament de Cultura mitjançant la Institució de les Lletres Catalanes i per l'Ajuntament de Barcelona mitjançant el comissionat d'Immigració, Interculturalitat i Diversitat que, amb la col·laboració del Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Barcelona, ha organitzat una programació d'activitats culturals que potencien els valors de la interculturalitat a través d'espais de reflexió.

En el marc del Programa Barcelona Interculturalitat, el CNL de Barcelona també ha preparat tot un seguit de materials didàctics sobre el pensament intercultural i interreligiós de Raimon Panikkar per donar a conèixer la seva figura a l'alumnat dels cursos de català.

Inauguració de l'Any Raimon Panikkar

Cloenda de l'Any Raimon Panikkar

Conferència a càrrec d'Ignasi Moreta, comissari de l'Any Raimon Panikkar

Biografia

El filòsof i teòleg Raimon Panikkar i Alemany (Barcelona 1918 - Tavertet 2010) era doctor en Filosofia, en Química i en Teologia i autor d'una vuitantena d'obres escrites en cinc llengües (italià, català, francès, anglès i castellà). Doctor honoris causa per les universitats de les Illes Balears, Tübingen, Urbino i Girona, i professor, entre d'altres, a les universitats de Harvard i Califòrnia (d'on fou catedràtic emèrit), va ser una figura de rellevància mundial en el diàleg entre les cultures i religions i en la cerca d'alternatives als reptes del món contemporani.

El 1954 va arribar per primer cop a l'Índia. La trobada amb les cultures de l'Índia va ser decisiva en el seu itinerari ("Me'n vaig anar cristià, em vaig descobrir hindú i torno budista, sense haver deixat mai de ser cristià").

La seva activitat intensa i apassionada el va fer relacionar-se amb molts dels grans noms de la cultura dels darrers cinquanta anys del segle XX. El premi Nobel de Literatura Octavio Paz va qualificar Panikkar de "catalán hindú, a un tiempo teólogo y ave viajera en todos los climas" i "hombre de inteligencia eléctrica".

Un dels ensenyaments de Panikkar és que la realitat presenta una profunda interdependència i que cal superar tot dualisme. Això inclou la relació de l'ésser humà amb la Terra, àmbit on Panikkar proposava passar de l'ecologia a l'ecosofia.

Panikkar i la llengua catalana

En l'assaig La paraula, creadora de realitat, Panikkar presentava els temes centrals del simposi "Llenguatge i identitat: lexicosofia catalana", que va tenir lloc a Tavertet els dies 12, 13, 19 i 20 de setembre de 1992, amb la participació d'eminents representants de la lingüística i les lletres catalanes (Joan Martí i Castell, Francesc Vallverdú, Joan Margarit, Carles Duarte, Joan Veny, Pere Lluís Font, Jesús Tuson, Mila Segarra, Norbert Bilbeny, Aina Moll, Miquel Strubell, Àlex Susanna, Jordi Pere Cerdà, Isidor Marí i Jordi Bruguera, entre d'altres). Les actes del simposi van ser editades amb el mateix nom que el d'aquella trobada, i l'assaig central de Panikkar es troba al volum IX de l'Opera Omnia Raimon Panikkar. (+)

El testimoni de Panikkar

Frases cèlebres

Made with Padlet

Què fem al CNL de Barcelona?

Unitats didàctiques

El CNL de Barcelona ha creat quatre unitats didàctiques, una per a cada nivell (una per al bàsic, una per a l'elemental, una per a l'intermedi i una per al de suficiència i el superior) per treballar la figura i el pensament de Panikkar amb els alumnes del CNL durant tot l'any.

Activitats didàctiques

  • Visites guiades a l'exposició "Raimon Panikkar: viure l'aventura intercultural".
  • Cap a finals d'any, arran de les unitats didàctiques sobre Panikkar, es farà un recull de les experiències dels alumnes sobre què els ha suposat conèixer la seva figura.

Guies didàctiques de l'exposició: "Raimon Panikkar: viure l'aventura intercultural"

Espai per a la reflexió

Made with Padlet

Agenda

Notícies

Exposició "Raimon Panikkar: viure l'aventura intercultural"

Una exposició recorda la figura i el pensament de Raimon Panikkar

Comissari: Jordi Pigem

Lloc: Espai Avinyó - Llengua i Cultura, carrer d'Avinyó, 52

Quan: des del 5 de juny fins al 21 de desembre

Materials expositius:

  • Deu plafons amb informació sobre la figura i l'obra de Raimon Panikkar
  • Àudios (de Catalunya Ràdio) de les entrevistes que el periodista Antoni Bassas va fer a Raimon Panikkar setmanalment durant dos anys
  • Mostra de llibres de Raimon Panikkar en diverses llengües
  • Audiovisual de Panikkar

Us recomanem

   


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter