25 anys fent bategar el català

CNL de Badalona i Sant Adrià

← Inici del CPNL

Altres centres


Voluntariat per la llengua - CNL Badalona

El Voluntariat per la llengua a Badalona i Sant Adrià

El juny del 2003 el Centre de Normalització Lingüística de Badalona i Sant Adrià i Òmnium Cultural de Badalona van posar en marxa el projecte Voluntaris per la llengua amb 84 persones (34 voluntaris i 50 aprenents) disposades a conversar en català per parelles o en petits grups i amb la implicació de diverses entitats cíviques i culturals de la ciutat.

Amb el temps, el projecte (que passa a anomenar-se Voluntariat per la llengua - VxL - des de l’any 2007), es va consolidar i el nombre de parelles lingüístiques va augmentar considerablement fins arribar a les 1.000 parelles el febrer de 2011. Dossier de premsa 2003-2011: 1.000 parelles lingüístiques a Badalona i Sant Adrià de Besòs.

El mes de juny de 2013 vam celebrar el desè aniversari del VxL a Badalona i Sant Adrià, amb una festa on vam comptar amb la col·laboració i participació d'algunes de les entitats i establiments col·laboradors. En aquell moment, havíem format 1.523 parelles.

Desè aniversari del VxL a Badalona i Sant Adrià: informació i imatges

Això vol dir que des que funciona el VxL al CNL de Badalona i Sant Adrià, tenint en compte que cada parella s’ha trobat un mínim de 10 hores, aquestes persones han parlat en català durant més de 15.000 hores, amb el que ha suposat d’enriquiment lingüístic, personal i cultural tant per a voluntaris com per a aprenents. Els testimonis dels participants en el programa mostren un alt grau de satisfacció i, de fet, hi ha persones que repeteixen l’experiència amb una altra parella lingüística o amb la mateixa.

L'any 2008 els participants en el VxL de Badalona van rebre el VII Premi Consell de Ciutat en la categoria de col·lectiu pertanyent al projecte més innovador.

A tot Catalunya, durant els primers deu anys d’història del programa (fins al 2013), ja hi han participat més de 81.000 parelles.

El CNL de Badalona i Sant Adrià organitza aproximadament cada mes convocatòries de noves parelles, i el nombre que es formalitzen augmenta cada vegada.

D’altra banda, periòdicament organitzem (com a Centre o en col·laboració amb altres entitats) activitats ludicoculturals per als voluntaris i aprenents, per facilitar-los temes de conversa, oferir-los un àmbit diferent d’interrelació i per aportar-los noves experiències i coneixements del nostre entorn social i cultural.


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes