25 anys fent bategar el català

CNL de Badalona i Sant Adrià

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimarts, 15 de gener de 2019

El Voluntariat per la llengua ha format més de 130.000 parelles lingüístiques des de la seva creació

Al CNL de Badalona i Sant Adrià, més de 3.200 parelles

El Voluntariat per la llengua ha format més de 130.000 parelles lingüístiques des de la seva creació

Aquest programa, que va començar l'any 2003 -també com a prova pilot al CNL de Badalona i Sant Adrià- està gestionat territorialment pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i impulsat per la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura. Des del 2017, la modalitat virtual permet que les trobades de les parelles lingüístiques puguin ser per internet, a banda de les trobades presencials.

En aquests últims deu anys cada any es creen més de 10.000 parelles lingüístiques a tot Catalunya. De fet, el 2018 s'han fet més parelles que mai: s'han superat les 10.600 parelles.

A Badalona i Sant Adrià s'han fet fins ara 3.218 parelles, en una corba ascendent any rere any.

L'equip de dinamitzadors a tot Catalunya el formen 22 persones i s'encarreguen de formar les parelles segons la disponibilitat horària i geogràfica, d'orientar i resoldre les consultes de la parella lingüística, de proposar-los activitats complementàries (anar al teatre o al cinema, activitats relacionades amb la lectura, la gastronomia i l'esport) i vetllar per la continuïtat de la parella establerta durant l'experiència.

Al CNL de Badalona i Sant Adrià les dinamitzadores són Rosa López i Blanca Sala

A banda, les parelles també tenen al seu abast materials pensats per afavorir la conversa: temes per parlar, la col·lecció Parlem tu i jo, Llegir per parlar, llegir per aprendre... Els dinamitzadors del VxL de referència de cada parella els faciliten el carnet de VxL per obtenir descomptes en diversos equipaments culturals i establiments de tot Catalunya.

Durant l'any passat es van commemorar els 15 anys de funcionament d'aquest programa d'èxit. Reconegut per la Unió Europea, el VxL s'ha adoptat a l'Aran, Perpinyà, Andorra, el País Valencià, les Illes Balears i, també, a Bolzano (Itàlia) i Flandes (Bèlgica).


Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter