25 anys fent bategar el català

CNL de Badalona i Sant Adrià

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Divendres, 23 de febrer de 2018

El Teatre Zorrilla s'omple de paraules en memòria del Mestre en la inauguració de l'Any Fabra

Badalona, on va viure Pompeu Fabra gairebé 30 anys i on va portar a terme les seves obres gramaticals, acull l'inici de la commemoració de l'Any Fabra.

El Teatre Zorrilla s'omple de paraules en memòria del Mestre en la inauguració de l'Any Fabra

Un detall de l'escenari que va acollir la inauguració de l'Any Fabra

L'acte, organitzat per la Generalitat de Catalunya, es va celebrar dimecres 21 de febrer al vespre i va comptar amb la presència de l'alcaldessa de Badalona, M. Dolors Sabater, que va obrir l'acte; Jordi Ginebra, comissari de l'Any Pompeu Fabra; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, i Roger Torrent, president del Parlament de Catalunya, que va cloure la commemoració institucional.

Entre els assistents, a més d'aquestes personalitats, vam poder veure antics presidents del Consell de Centre del CNL de Badalona i Sant Adrià, representants del món cultural, social i econòmic de la ciutat i, per descomptat, alumnes dels cursos de català, voluntaris i aprenents del VxL, assistents als clubs de lectura i altres persones relacionades amb les activitats del CNL, que no es van voler perdre l'oportunitat d'assistir a aquest inici d'Any Fabra que, en paraules d'Ester Franquesa, "ha de ser memòria però també estímul de la plenitud de la llengua", d'una llengua apta per a les infinites ocasions en què es pot fer servir.

Ester Franquesa va recordar també que Badalona era una ciutat petita que va créixer i està creixent gràcies a les persones que hi han volgut venir a viure, i a qui s'ha acollit sempre tinguin la llengua que tinguin en origen. La llengua catalana ha estat una gran eina per a la cohesió social, va recordar Dolors Sabater, i va esmentar la gran feina de renovació pedagògica de l'escola catalana que va fer Pompeu Fabra també des de Badalona, on va ser director de l'Escola Municipal d'Arts i Oficis, l'actual Institut Pompeu Fabra.

A la cloenda, Roger Torrent, que també va fer una defensa acèrrima del model lingüístic d'escola catalana, va aplaudir la visió de Fabra, que entenia "que la llengua havia de ser tan plural com el país". També va reparar en la semblança entre la biografia de Fabra i molts fets d'avui, i va remarcar que la seva obra filològica ha estat essencial en el procés educatiu.

L'acte, que portava per títol Quan arrela el llenguatge clar, estava dirigit per Xavier Albertí, director artístic del Teatre Nacional de Catalunya, va incloure lectures de textos i de poemes amb Pere Arquillué, Manel Barceló, Jordi Oriol, Carme Sansa, Pablo Derqui, Rosa Cadafalch i Oriol Genís, dansa amb Cesc Gelabert i música amb Maria Hinojosa i Francisco Poyato.

En acabar, amb el guiatge i l'acompayament de diversos tècnics del CNL, els assistents van anar a visitar la casa del carrer de la Mercè, 34, on va viure Pompeu Fabra des del 1912 fins al 1939, quan va haver de marxar a l'exili.  Finalment, el Centre Cultural El Carme va acollir un "brindis per la salut de la llengua" i va donar pas a la conversa distesa.

       

Durant l'any 2018 el CPNL durà a terme diverses activitats que donaran a conèixer la figura del Mestre entre tots els seus usuaris, i especialment entre els aprenents de la llengua catalana.


Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter