25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Voluntaris per la llengua - Alt Penedès

El programa Voluntariat per la llengua al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf

Al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, el Voluntariat per la llengua (VxL) va començar a funcionar d'una manera incipient l'octubre del 2002, com una pràctica voluntària de la llengua oral dins dels cursos de català organitzats pel Servei de Català de Vilafranca del Penedès, a partir d'iniciatives semblants que s'estaven assajant en altres centres. Així van néixer les 20 primeres parelles lingüístiques dins l'àmbit territorial del CNL.

El Voluntariat per la llengua al CNL de l’Alt Penedès i el Garraf durant el 2016


317 parelles

L'any 2016, 317 parelles lingüístiques van participar en el VxL a les dues comarques. El programa es va desplegar a Vilanova i la Geltrú, Vilafranca del Penedès, Sant Pere de Ribes (les Roquetes), Sitges, Sant Sadurní d'Anoia, Avinyonet del Penedès, Cubelles, Gelida, la Granada, Mediona, Sant Quintí de Mediona, Torrelavit i Torrelles de Foix.

   


Gràfic d’evolució del nombre de parelles lingüístiques


60 entitats adherides

Les entitats i associacions que s'adhereixen al programa hi col·laboren donant-hi suport mitjançant la difusió, l'aportació de persones voluntàries o aprenentes entre els seus associats, la constitució de parelles, l'obertura de les seves activitats a voluntaris i a aprenents o la col·laboració puntual a l'hora d'organitzar activitats conjuntament amb el CNL.

S'identifiquen amb un logotip:

Durant l'any 2016, 60 associacions van estar adherides al programa.


217 establiments col·laboradors

Els establiments que s'adhereixen al VxL es comprometen a vetllar per l'ús del català en l'atenció al públic i facilitar que les persones que participen en el programa puguin practicar-lo. És a dir, garanteixen que les persones que vagin a l'establiment trobaran facilitats per expressar-se i ser ateses en català, encara que el parlin amb dificultat.

S'identifiquen amb un logotip col·locat en un lloc visible de l'establiment.

  

El 2016, aquesta xarxa a les comarques de l'Alt Penedès i el Garraf sumava 217 establiments.

Pràctiques lingüístiques en establiments comercials

El 2016 es va continuar fent una activitat iniciada el 2013 al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, que lliga el VxL i els cursos de català. Es tracta de les pràctiques lingüístiques que fan alumnes que estan aprenent català oral per alguns establiments col·laboradors. La iniciativa consisteix a facilitar que els alumnes vagin als establiments que participen en l'activitat per practicar els coneixements que han après a l'aula en situacions quotidianes de la llengua, com són les que propicia l'àmbit comercial.

Durant el 2016 es van fer a Vilanova i la Geltrú, emmarcades en la campanya "Demana-ho en català, també!", Vilafranca del Penedès i Cubelles. Hi van participar 95 establiments de les tres poblacions i 123 alumnes, que van dur a terme 287 pràctiques.


Una alumna de català fent pràctiques de català en un establiment col·laborador.

Concurs "Endevina-la!"

El CNL i 143 establiments de l'Alt Penedès i el Garraf, la majoria col·laboradors del programa VxL, van organitzar el 2016 la primera edició del joc lingüístic "Endevina-la!", per promoure l'ús del català a les botigues d'una manera lúdica i engrescadora.

Els 143 comerços que es van sumar a l'organització del concurs estaven distribuïts per sis poblacions de les dues comarques: a l'Alt Penedès, 39 a Vilafranca del Penedès i 38 més a Sant Sadurní d'Anoia; al Garraf, 44 a Vilanova i la Geltrú, 8 a Sitges, 8 a les Roquetes (Sant Pere de Ribes) i 5 a Cubelles. Del 9 al 31 de maig, cada establiment va exposar un cartell amb un dels jeroglífics del concurs.

El joc consistia a resoldre el jeroglífic, omplir una butlleta de participació amb la solució corresponent i deixar-la a la mateixa botiga. Hi havia un jeroglífic a cada comerç. Es van recollir 1.868 butlletes, en total. A cada població es va fer un sorteig per escollir els guanyadors.

Al nucli de Sant Pere de Ribes, el concurs es va fer al novembre i hi van col·laborar 30 establiments. Hi van participar més de 120 persones.


143 comerços de les dues comarques van col·laborar en el concurs "Endevina-la!"


68 activitats al voltant del Voluntariat per la llengua

El CNL organitza, conjuntament amb entitats o per iniciativa pròpia, activitats lúdiques i culturals de tot tipus adreçades als participants en el VxL, que tenen per objectiu fomentar la participació i la cohesió social: visites a llocs emblemàtics de les poblacions o a exposicions, clubs de lectura, itineraris literaris, lectures de textos en veu alta, projeccions, xerrades, excursions, tallers de castells, sardanes o teatre, sortides al cinema o al teatre, concerts, assistència a programes de ràdio i de televisió, etc.

Durant l'any 2016, el Voluntariat per la llengua va organitzar 68 activitats complementàries a l'Alt Penedès i al Garraf, en les quals van participar voluntaris i aprenents.

Excursió de final de curs

Celebració del final de curs amb una caminada de Sant Pau d'Ordal a Sant Sebastià dels Gorgs, entre vinyes de l'Alt Penedès, i visita al monestir romànic d'aquesta última població.

En aquesta activitat, hi van participar 79 persones, entre alumnes, voluntaris i aprenents, personal del CNL i acompanyants. L'activitat es va dur a terme conjuntament amb l'Agrupació Excursionista Talaia, de Vilanova i la Geltrú, entitat adherida al VxL.

 

Cicle "Compartim?" a Vilafranca del Penedès

"Compartim? Els voluntaris tenen la paraula" és una iniciativa que va sorgir de la presentació del VxL de l'any anterior a Vilafranca. Entre altres preguntes, es va demanar a voluntaris i aprenents si tenien alguna afició per compartir amb els participants al programa. D'aquí van sorgir propostes que van donar lloc a aquest cicle de xerrades, a càrrec de voluntaris. Es van fer 3 sessions.


Sessió "Saps que hi ha un sistema operatiu lliure i en català per al teu ordinador?", dins del cicle "Compartim".

Tertúlies al Punt de Trobada del VxL, a Cubelles


Cloenda d'estiu de les Tertúlies del Punt de Trobada del VxL al Centre Social de Cubelles.

Actes d'inici o cloenda de les edicions del VxL

Durant el 2016 es van organitzar 10 actes d'inici o de cloenda de les diferents edicions del VxL que es fan al llarg de l'any.

Xerrada "Ramon Llull: ment prodigiosa, creativitat desbordant", a càrrec d'Albert Soler, a Vilanova i la Geltrú (març) i Sant Pere de Ribes (novembre).
Xerrada "El llenguatge del vi", a càrrec de Josep Ribas (voluntari), a Vilafranca del Penedès. Abril.
Homenatge a Montserrat Roig, a Sant Pere de Ribes (maig).
Xerrada d'Enric Calpena, a Sant Sadurní d'Anoia, per presentar el llibre "Barcelona. Una biografia" (setembre).
Homenatge a Montserrat Roig, a Vilanova i la Geltrú (octubre).
Xerrada de David Vila a Sitges per presentar el llibre "I si parlem català?" (novembre).

Presentacions del VxL

Els serveis i oficines de català organitzen sessions de presentació del VxL destinades a les persones que iniciaran les trobades per informar de les característiques bàsiques del programa i repartir el material, com també presentar les noves parelles.

Vilanova i la Geltrú
Vilafranca del Penedès
Sant Quintí de Mediona
Cubelles

Voluntariat per la llengua en àmbits específics

L'experiència de les parelles lingüístiques també es desplega en àmbits específics com, per exemple, les empreses o bé les associacions de mares i pares d'alumnes (AMPA).

El 2016, es va col·laborar amb la Fundació Amàlia Soler, de Vilafranca del Penedès, dedicada a l'atenció a la gent gran, on es van formar 4 parelles lingüístiques.

En l'àmbit educatiu, es va col·laborar amb 3 AMPA i s'hi van formar 11 parelles lingüístiques. El fet de potenciar el programa en una AMPA afavoreix que el català sigui la llengua de comunicació amb pares nouvinguts, amplia els cercles de relació i posa en contacte persones que tenen orígens diferents.


VxL al col·legi Vedruna Sant Elies, de Vilafranca del Penedès.


Difusió del Voluntariat per la llengua als joves

Durant el 2016. el CNL va difondre el VxL en l'àmbit juvenil. Al mes d'abril, l'Oficina Jove del Garraf va acollir la sessió informativa "Saps què és el Voluntariat per la llengua?", que el CNL va presentar al grup d'estudiants que participaven setmanalment en el programa Boca-Orella de Vilanova i la Geltrú.

Des del mes de juny, el Servei d'Informació i Assessorament per a Joves (SIAJ) de l'Ajuntament de Vilafranca del Penedès és un nou punt d'informació del Voluntariat per la llengua (VxL).


Programa viu i actiu

El programa Voluntariat per la llengua és obert durant tot l'any, si bé se'n fan dues edicions principals coincidint amb els quadrimestres dels cursos de català: d'octubre a gener i de març a juny.

El Voluntariat per la llengua és un programa viu i actiu, que afavoreix la cohesió social i se centra en un objectiu compartit: utilitzar el català comunitàriament en les converses habituals, sense vergonya, lliurement, amb harmonia i naturalitat.


Juny de 2017


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes