25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Voluntaris per la llengua - Alt Penedès

Presentació

Què és Voluntariat per la llengua?

Voluntariat per la llengua és un programa de foment de l'ús social del català que neix al CPNL l'any 2002, al Centre de Normalització Lingüística (CNL) de Cornellà. L’any 2003, a partir de l’èxit i la força d’aquesta experiència, amb l'impuls de la Generalitat de Catalunya, el programa es va fent extensiu als altres CNL.

Quin objectiu té?

L’objectiu general del programa Voluntariat per la llengua és facilitar a les persones que tenen coneixements bàsics de català la pràctica d'aquesta llengua en contextos reals de forma relaxada, per tal que es decideixin a parlar-la.  A més es vol promoure entre el col·lectiu catalanoparlant la idea que no cal canviar de llengua per acollir millor les persones que arriben a casa nostra.

Qui pot ser voluntari?

Totes les persones majors d'edat que parlin català habitualment i que puguin comprometre's a dedicar 10 hores, una hora per setmana, a conversar en català amb la persona assignada.

Qui pot ser aprenent?

Totes les persones majors d'edat que parlen mínimament en català, tot i que sigui amb dificultats, i que volen guanyar fluïdesa per poder usar aquesta llengua en les seves activitats quotidianes, laborals o de relació social.

Un programa reconegut

El programa Voluntariat per la llengua ha estat reconegut per la Comissió Europea (26 de setembre de 2005) com una de les 50 millors pràctiques d’aprenentatge d’una llengua que s’estan portant a terme a la Unió Europea.

El programa també ha rebut distincions en l’àmbit del Penedès i el Garraf: el 2006, l’Associació d’Empresaris del Garraf, Alt Penedès i Baix Penedès (ADEG) va concedir el Premi especial ADEG al CPNL en reconeixement a les experiències de participació emmarcades en el Voluntariat per la llengua. El 2012, en el marc de la 6a edició de la Nit Canallesca, l’Associació de Periodistes del Garraf va valorar la incidència positiva del programa en l’àmbit social de les comarques del Garraf i l’Alt Penedès en atorgar-li el Premi Garraf.


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter