Suport del comerç local del Garraf i l’Alt Penedès a la promoció del català

Voluntariat per la llengua

A les dues comarques, durant l'abril i el maig, 68 establiments comercials han renovat l'adhesió al programa del Voluntariat per la llengua (VxL).

Compromís mantingut

Després d'un any de pausa per les restriccions de la pandèmia, el Servei de Català del Garraf i Vilanova i la Geltrú i el de Vilafranca i l'Alt Penedès han tornat a contactar amb els establiments que havien format part durant els dos últims anys del programa del Voluntariat per la llengua per proposar-los de continuar donant suport a la promoció del català en l'àmbit comercial. Concretament, un total de 68 establiments que havien de renovar el seu compromís com a establiments col·laboradors del VxL, l'han renovat per dos anys més.

A Vilanova i la Geltrú són els 20 establiments següents: llibreria La Mulassa, Opticalia Holandesa, Dibella, Llorens Llibres, Finques Montané, 12 DO's Vins i escumosos catalans, Espai Moble, Granel, Teletienda Outlet, Cota Zero, Sortpremsa, Forn Valls,  Casa Gil, Sabateria Mirim, El Llençol, Llegums Xufré i Vins Avinyó, juntament Carnisseria Marta, Fruites i Verdures Montse i Sínia Batadet, que són parades del Mercat del Centre.

A Cubelles són els 12 establiments següents: Papereria Lanigó, Món Òptic, Merceria i Moda. Llenceria de Cubelles, El Sabater de Cubelles, Llissk Qbelles, Klöe, Farmàcia Josep Montaner, Hibiscus, Perruqueria Espínola Estilistes, Cal Ramon, Forn i Pastisseria Casas SA i Tot Moda.

A Sitges 2 establiments han renovat el seu suport al VxL: Vins Avinyó i Opticalia Holandesa.

A Vilafranca del Penedès són els 26 establiments següents: Restaurants Cal Joanet, Cal Ramon, Cal Ton, La Bota del Racó, La Fàbrica i El Caliu, Cafeteria Penedès, Bar l'Ateneu, Pizzeria Tresviso, Restaurant Cafeteria Casino, Hotel Restaurant Sol i Vi, Òptica Lacortset, Tot Vici en Bici, Carns Uberni, Abacus Cooperativa, Art Dalí Armeria, Ca La Madrona, Cal Busquets, Cuines El Triangle, Electrodomèstics Espirall, Vialta, Vidre i Alumini, Gràfiques Kerpe, Làmpares Vilafranca, Xavier Lecegui Joier, Entrem Outlet i Prix 349

A Olèrdola, durant el mes de febrer, es van renovar els 8 establiments següents: Automecànica SMP, Autotaller Llopart, Celler Cooperatiu de Moja, Farmàcia Pere Juvés Vidal, Fleca Fontanals, Mitjans La Botiga-Tast & Vins, Restaurant La posada i Salut Natural-Roser Farré.

Aquests establiments formen part de les xarxes locals de punts de venda que mostren el seu compromís en el suport a l'ús del català amb els clients que l'estan aprenent i que volen ser atesos en aquesta llengua. A Vilanova i la Geltrú hi ha actualment 32 empreses amb diferents punts de venda que són establiments col·laboradors del VxL. A Cubelles, 16. A Sitges, 7. A Vilafranca del Penedès, n'hi ha ara mateix 58. I a Olèrdola, 9.

Les adreces de tots els establiments participants en el VxL les podeu consultar a:
/xarxa/cnlaltpenedes/vxl/establiments/

Col·laboracions concretes

Durant els últims anys i fins a començaments del 2020, aquesta complicitat es concretava en dues actuacions estables: a la primavera s'organitzava un concurs lingüístic i al llarg de l'any i, especialment a la tardor, els aprenents dels cursos de català feien pràctiques de compra en aquesta llengua amb l'ajuda del personal dels establiments adherits al VxL.

Properament es reprendran les pràctiques lingüístiques dels alumnes dels cursos de català que volen reforçar la seva fluïdesa oral i que fan tres visites puntuals a alguns d'aquests establiments per posar a prova les seves habilitats lingüístiques.

Els serveis locals de català de les comarques del Garraf i de l'Alt Penedès valoren molt positivament la complicitat dels comerços que participen en les diferents iniciatives per promoure la presència del català en les relacions comercials, sobretot en les relacions amb els nous parlants de català que s'estan incorporant a la nostra comunitat lingüística.

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Vols compartir aquesta notícia?