L'Ajuntament de Sant Sadurní i el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf organitzen la III Jornada sobre l'etiquetatge en català de vins i caves

Socioeconòmic

La Jornada vol analitzar l’evolució de l’etiquetatge en els últims deu anys i les expectatives de futur

L’Ajuntament de Sant Sadurní d’Anoia i el Centre de Normalització Lingüística de l'Alt Penedès i el Garraf organitzen la III Jornada sobre l'etiquetatge en català de vins i caves, per fer una anàlisi de l'evolució que ha seguit la incorporació del català en les etiquetes dels vins i dels caves catalans i per marcar les línies que previsiblement se seguiran en el futur més immediat.

La Jornada es farà el dia 9 de juny vinent i tindrà lloc al Casal d’Entitats, de Sant Sadurní (carrer de Marc Mir, 15). Les dues jornades sobre etiquetatge anteriors es van celebrar el 1996 i el 1998 respectivament.

Evolució i expectatives

La III Jornada sobre l’etiquetatge en català de vins i caves s’estructurarà en dues ponències inicials, que aniran a càrrec de Joan Solé, de la Secretaria de Política Lingüística, i de Joan Font, del Grup Bon Preu. Aquestes ponències serviran per analitzar l’evolució de l’etiquetatge en català en la dècada 1996-2006 i la situació actual, sobretot en el cas dels vins i dels caves. A continuació, diverses cases elaboradores presentaran les pròpies experiències en  la introducció del català en les etiquetes dels seus productes i, finalment, l’economista Ramon Tremosa exposarà la seva visió de les expectatives futures i de la interrelació que hi ha entre l’economia, el comerç i la llengua.

L’obertura de la jornada anirà a càrrec de l’alcalde de Sant Sadurní d’Anoia, Joan Amat, i del president del Consell del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, Joan Ríos, en representació de les dues institucions que organitzen l’acte.


Tercera edició

L’any 1996 es va celebrar la I Jornada d’etiquetatge i va servir per plantejar-se la situació que hi havia en aquells moments, i sobretot els problemes que sorgien a l’hora de trencar la inèrcia d’etiquetar en altres llengües diferents al català, fet absolutament habitual ara fa deu anys. La segona edició es va fer el 1998, amb la nova llei de política lingüística acabada d’aprovar, i, amb el nou marc legal en vigor, es tornava a insistir en la conveniència d’etiquetar en català els productes elaborats a Catalunya, en general, i els vins i caves, en particular.


En els últims deu anys, el català s’ha anat introduint d’una manera lenta però constant en les etiquetes dels caves i dels vins, tal com constaten els últims estudis elaborats per l’administració o bé per la Plataforma per la Llengua. Això ha provocat que s’hagi cregut convenient d’analitzar amb detall aquesta evolució.


Implicació del sector

Diversos organismes del sector vitivinícola han col·laborat en l’organització d’aquesta III Jornada, com el Consell Regulador del Cava, la Denominació d’Origen Penedès, l’Institut del Cava, UVIPE, la Confraria del Cava Sant Sadurní, l’Institut Català del la Vinya i el VI (INCAVI), el Consell Comarcal de l’Alt Penedès, l’Associació en Defensa de l’Etiquetatge en Català (ADEC), la Fundació Pro Penedès i l’Associació d’Empresaris del Garraf l’Alt Penedès i el Baix Penedès (ADEG).


Per formalitzar la inscripció, que és gratuïta i oberta al sector i als organismes i persones interessades per la qüestió, cal posar-se en contacte amb la secretaria de la Jornada, al telèfon 93 818 42 24 o al fax 93 818 42 23, o bé a l’adreça electrònica santsadurni(ELIMINAR)@cpnl.cat.

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Vols compartir aquesta notícia?