25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Divendres, 22 de març de 2013

Poemes, glosses i música per celebrar l’inici del Voluntariat per la llengua i dels cursos de català a Vilanova i la Geltrú

Poemes, glosses i música per celebrar l’inici del Voluntariat per la llengua i dels cursos de català a Vilanova i la Geltrú

Dijous 21 de febrer se celebrava el Dia Mundial de la Poesia. Al 2013 commemorem el centenari del naixement de Salvador Espriu i el vintè aniversari de la mort de Vicent Andrés Estellés. Tota aquesta confluència de simbologia poètica es va traslladar a l’acte d’inici de la nova edició de les parelles lingüístiques i del quadrimestre de febrer a juny dels cursos de català de Vilanova i la Geltrú que va tenir lloc a l’Orfeó Vilanoví, entitat adherida al Voluntariat per la llengua que va acollir aquesta celebració al seu local d'estil modernista situat al centre de la ciutat.

En una primera part de l’acte, es van conèixer algunes de les més de 50 parelles que participen en aquesta edició del VxL i Queti Vinyals, coordinadora del programa, els va donar algunes recomanacions per al bon funcionament de les trobades.

A les 7 del vespre, es van incorporar els alumnes dels cursos que venien a escoltar el recital de poesia que havien preparat alguns companys i voluntaris lingüístics. La regidora d’Ensenyament, Ariadna Llorens, va traslladar el reconeixement per part de l’Ajuntament a la tasca voluntaris i aprenents i d’alumnes dels cursos i personal del Servei de Català fent un símil amb el valor d’una pràctica africana, que consisteix a debatre en grup totes les qüestions que afecten la comunitat.

Des del 2008, la celebració del Dia Mundial de la Poesia es concreta amb la publicació d’un poema escrit en català i traduït a més de vint llengües que enguany ha escrit la poeta tortosina Zoraida Burgos. Només la veu va ser el primer poema del recital, llegit per Teresa Tort.

En el bloc dedicat als poetes Espriu i Estellés, Isabel Julià va parlar dels aspectes més rellevants de la vida dels homenatjats i, a continuació, les alumnes Montserrat Antó i Maite Vilaseca van oferir als assistents la lectura d’Inici de càntic en el temple i del poema M’aclame a tu, respectivament. La glossa que en va fer Eduard Juanmartí va ajudar a assaborir encara més les paraules llegides. Així, també els poemes Cançó de la teva mort, recitada per Camille Terzulli; Els amants, per Abraham Torres; Res no m’agrade tant, a càrrec de Jordi Pujol, i Diré del vell foc i de l’aigua, en boca d’Hugo Català, van donar peu a les interpretacions personals del professor de literatura convidat, que ens va fer més accessibles tots els enigmes continguts als versos que vam escoltar durant el recital.

L’acte, a què s’havien aplegat un centenar d’assistents, es va tancar amb la interpretació commovedora del poema d’Espriu He mirat aquesta terra, veu i guitarra de Carla Barroso, acompanyada per Pau Capdet també a la guitarra.


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter