25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Divendres, 12 de novembre de 2010

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf prepara una festa al carrer per celebrar els 20 anys, a Vilanova i la Geltrú

La Festa tindrà activitats molt diverses al voltant de la llengua i la cultura catalanes.

El Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú i el CNL també celebraran conjuntament que uns i altres compleixen 20 anys.

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf prepara una festa al carrer per celebrar els 20 anys, a Vilanova i la Geltrú

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l’Alt Penedès i el Garraf continua celebrant el 20è aniversari i ho fa organitzant una Festa dels 20 anys, el diumenge 21 de novembre, que permetrà participar en diverses activitats lúdiques al voltant de la llengua i la cultura catalanes (jocs de lletres i paraules, un dictat-concurs conduït per l’actor Dafnis Balduz, parelles per parlar en català, un mural per penjar-hi fotos individuals o de grup i posar-hi una dedicatòria, un taller de castells, música tradicional...). Això de banda, el 17 de novembre, hi haurà un acte organitzat conjuntament amb el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú, que també compleix vint anys.

Celebració a Vilanova

L’activitat principal que el CNL de l’Alt Penedès i el Garraf organitza a Vilanova i la Geltrú per celebrar el 20è aniversari és la Festa dels 20 anys. Es tracta d’una festa al carrer (en concret la plaça de les Neus de Vilanova i la Geltrú), oberta a tothom, en què, des de les 11 del matí fins a les 2 del migdia, les persones que hi prenguin part podran participar en activitats molt diverses vinculades al català i a la cultura catalana. Una d’aquestes serà un joc-concurs titulat “Dicta-me-la-hi”, inspirat en el programa de TV3 “El gran dictat”, en què les persones que hi participin hauran d’escriure les paraules que els dicti, les quals aniran augmentant de dificultat, cosa que provocarà que es vagin eliminant els concursants que cometin alguna falta, fins a arribar a proclamar els guanyadors del joc. L’activitat la conduirà l’actor vilanoví Dafnis Balduz, que també dinamitzarà la festa en general. Dafnis Balduz és conegut per haver interpretat un paper en la sèrie televisiva “Ventdelplà” i actualment representa l’obra “Pel davant i pel darrere” al Teatre Borràs.

D’altra banda, hi haurà la possibilitat de prendre part en jocs pensats per a tots els públics i relacionats amb la llengua i l’agudesa mental (tipus laberints, sopes de lletres, encreuats, jeroglífics, problemes de lògica, etc.). Aquesta és una activitat que l’empresa Tracamanya, encarregada de dinamitzar-la, ha portat a moltes poblacions de Catalunya. 

“Voluntariat exprés”

En la celebració dels 20 anys també es farà el “Voluntariat exprés” per mostrar d’una forma real què són les parelles lingüístiques. L’activitat consistirà a formar parelles lingüístiques entre persones que assisteixin a la festa i d’altres que ja participen en el programa Voluntariat per la llengua. Hi haurà un espai específic per a les trobades, amb taules i cadires de bar i un bon cafè per acompanyar la conversa. En un altre espai de la mateixa plaça, tothom que vulgui tindrà la possibilitat de fer-se una fotografia (individualment, en parelles o en grups) i penjar-la en un mural, on també podrà escriure una frase relacionada amb la Festa o amb la llengua catalana.

Per completar la matinal, es farà un taller de castells, organitzat pels Bordegassos de Vilanova, en què s’ensenyaran d’una manera pràctica els elements més bàsics dels castells, i hi haurà la intervenció d’un grup de música tradicional.

En l’organització de la Festa, hi han col·laborat l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, el Consell Comarcal del Garraf, Cafès Novell, l’Agrupació Excursionista Talaia, els Bordegassos de Vilanova i Canal Blau TV.

D’altra banda, aprofitant que tant el Museu del Ferrocarril de Vilanova i la Geltrú com el CNL de l’Alt Penedès i el Garraf fan enguany el 20è aniversari, el dimecres 17 de novembre, a partir de les 7 de la tarda, les dues institucions organitzen un acte conjunt de celebració. Per lligar el concepte del viatge, tan vinculat al ferrocarril, i la llengua catalana, raó de ser del CNL, l’escriptora Teresa Costa-Gramunt farà “Un viatge per la poesia de Joan Maragall”, una conferència que servirà per commemorar els 150 anys del naixement del poeta. L’acte tindrà lloc a la seu del Museu del Ferrocarril (plaça d’Eduard Maristany, s/n, de Vilanova i la Geltrú).

Altres actes

Per celebrar els 20 anys del CNL, fins al dia 28 de novembre, la Capella de Sant Joan, a Vilafranca del Penedès, acull l’exposició “20 anys junts pel català”. Es tracta d’una mostra de les feines que duu a terme el Consorci per a la Normalització Lingüística, en general, i el CNL de l’Alt Penedès i el Garraf, en concret.

Finalment, cal indicar que el dijous 25 de novembre, a les 4 de la tarda, el doctor en Psicologia i professor de Psicobiologia de la Universitat de València i president de Tallers per la llengua, Ferran Suay, presentarà el llibre Sortir de l’armari lingüístic (Angle Editorial), del qual és coautor, en una xerrada que tindrà lloc a la sala polivalent de la Masia Can Puig, de Sant Pere de Ribes.

Història del CNL

Al final de l’any 1990, els ajuntaments de Vilanova i la Geltrú i de Vilafranca del Penedès es van integrar al Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i constituïen el nucli inicial del CNL de l’Alt Penedès i el Garraf. Dos anys més tard, el 1992, s’hi van afegir els ajuntaments de Sant Pere de Ribes, Sitges i Sant Sadurní d’Anoia junt amb els dos consells comarcals, que anteriorment havien creat els respectius serveis de català, i, d’aquesta manera, va quedar completada la configuració actual del Centre.

Avui el CNL el formen cinc serveis de català: el del Garraf i Vilanova i la Geltrú, el de Vilafranca i l’Alt Penedès, el de Sant Pere de Ribes, el de Sitges i el de Sant Sadurní d’Anoia, i té una plantilla fixa de 15 persones, a les quals s’afegeix un nombre variable de personal, que pot arribar a les 12 persones, per cobrir feines concretes, com cursos de català, voluntariat per la llengua o l’acolliment lingüístic.


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes