25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dilluns, 3 de desembre de 2018

“Els orígens de Vilafranca” va donar nom a una visita guiada per la vila medieval

Una quarantena de persones, entre voluntaris, aprenents, alumnes i acompanyants, van participar en l'activitat guiada per Josep Bosch, voluntari lingüístic i historiador medievalista.

“Els orígens de Vilafranca” va donar nom a una visita guiada per la vila medieval

Primera muralla

El 29 de novembre passat, el Servei de Català de Vilafranca i l'Alt Penedès va organitzar una visita guiada per conèixer els orígens de la vila, a l'edat mitjana.  El recorregut es va iniciar davant de la basílica de Santa Maria, a la plaça de Jaume I, lloc on es remunta la formació de la primera Vilafranca medieval (segles X-XI), i va continuar passant pels espais on se situava la muralla primitiva, parant en alguns punts destacats, com, per exemple, on hi havia hagut la porta d'accés al call jueu o bé en una de les portes d'entrada a la vila murallada (avui desaparegudes totes dues) o bé a l'espai que ocupava la Comanda dels Cavallers de Sant Joan de Jerusalem (avui urbanitzat com a plaça), de la qual només en resta la capella de Sant Joan.

El mercat i el castell

Una altra parada del recorregut va ser a la plaça de la Constitució, la primera plaça pública de la vila (aleshores plaça del Blat i posteriorment plaça Major), de la qual es van explicar les singularitats: era el lloc on es va fer el primer mercat de la vila i als soterranis de les cases actuals s'hi poden trobar restes de l'espai que devia ocupar el vall de la muralla. També es va fer una parada davant dels edificis on hi havia hagut el castell i la Torre Dela (construcció desapareguda que ens remet als orígens de Vilafranca). Al llarg del recorregut, es van anar fent referències a la forma de vida dels habitants de la Vilafranca medieval i a l'organització social d'aquesta primera vila.

Tots els assistents van gaudir les explicacions del guia. Van valorar molt positivament el seu mestratge i la capacitat de comunicar-se d'una manera amena i senzilla, però molt rigorosa des del punt de vista històric.


Cliqueu la imatge per veure'n més fotografies.


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes