25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Divendres, 8 de juny de 2018

El Voluntariat per la llengua tanca el curs a l’escola Pau Boada, de Vilafranca

En aquesta edició, des del mes de febrer fins al juny, hi han participat sis parelles lingüístiques.

El Voluntariat per la llengua tanca el curs a l’escola Pau Boada, de Vilafranca

El dilluns 4 de juny, una desena de persones, entre voluntaris i aprenents, van participar a la trobada per valorar la primera experiència de Voluntariat per la llengua (VxL) a l'escola.

Fruit del conveni que l'escola va signar per promoure el VxL, de la col·laboració amb el taller del projecte Llengua i socialització de les famílies en l'entorn educatiu i de l'Associació Gent del Barri, es va iniciar el programa el mes de febrer passat i, des d'aquella data fins a l'actualitat, les parelles lingüístiques s'han anat trobant setmanalment per fer una hora de conversa en català, durant deu setmanes. En total hi han participat dotze persones, sis parelles lingüístiques.

Agraïment

Per començar, la directora del centre, Imma Badell, va donar la benvinguda als assistents i les gràcies a les persones que havien participat al programa. També va destacar la importància que té per a l'escola que pares i mares tinguin aquests espais de relació, ja que influeixen positivament tant en aspectes lingüístics com en d'altres de caire més social.

Els assistents van fer valoracions molt positives de l'experiència des de molts punts de vista. La paraula "agraïment" va ser una de les paraules més escoltades en aquesta trobada, tant per part de voluntaris com d'aprenents.  "Agraeixo de cor l'esforç que fan les aprenentes per aprendre i parlar", "ha estat molt fàcil", "la voluntària m'ha ajudat a descobrir moltes coses noves, també m'ha ajudat amb les notes de l'escola", "ha estat molt agradable", " hem fet algunes trobades amb els nens".

Enriquiment mutu

Una voluntària del barri manifestava que n'estava molt contenta, que havia estat molt fàcil entendre's amb la seva parella lingüística i que havia estat molt positiu conèixer una altra cultura. També manifestava que les cultures diverses són una riquesa per al barri i que és molt important conèixer les persones que hi viuen.

Dos matrimonis, una parella com a voluntaris i l'altra com a aprenents, deien que semblaven una família. Han aprofitat el VxL per fer activitats conjuntament i treure'n el màxim de suc. Han parlat de molts temes. Tots quatre n'estaven molt satisfets.

El VxL ha estat una experiència d'enriquiment mutu, personal i de coneixement. "Ara parlo català més que abans: a les botigues, a l'hospital...", "dic a les persones que em parlin en català, que l'estic aprenent".

Totes aquestes afirmacions demostren els valors que potencien les trobades, a banda dels que són estricament lingüístics. A més a més, potenciar el VxL a les escoles contribueix a obrir nous espais de relació entre pares i mares, a conèixer una mica més el barri i també les persones que hi viuen.

Tots els assistents van manifestar que volien repetir l'experiència el curs que ve.


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter