25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimarts, 5 de juny de 2018

Quim Torra reivindica el compromís cívic de Pompeu Fabra

El CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, l'entitat Els Xulius i el Centre Parroquial van organitzar la conferència "El ciutadà Pompeu Fabra", que el president de la Generalitat va pronunciar a Sant Pere de Ribes en el marc de la commemoració dels 150 anys del naixement del gramàtic i els 100 de la publicació de la Gramàtica catalana.

Quim Torra reivindica el compromís cívic de Pompeu Fabra

El president de la Generalitat, Quim Torra, va pronunciar la conferència "El ciutadà Pompeu Fabra" a Sant Pere de Ribes, el dia 31 de maig passat. En un teatre ple de gom a gom, el president va glossar els aspectes humans i cívics de Fabra, situant-lo com un dels membres més brillants de la generació compromesa amb el país que va aflorar durant el primer terç dels segle XX. "Fabra forma part de totes les iniciatives culturals relacionades amb la llengua del seu temps: Associació Protectora de l'Ensenyança Catalana, Ateneu, Palestra..." va afirmar. També el va presentar com un científic proper a la gent: "Fabra no vivia tancat en la seva torre d'ivori: era proper a la societat i compromès, com tota la seva generació". El president va destacar el compromís polític de Fabra i les conseqüències que això va tenir per a ell: "Fabra porta la seva fidelitat fins a les últimes conseqüències. És dels últims intel·lectuals que surten cap a l'exili. Marxa a l'exili el millor del país".

La intervenció del president va ser precedida per unes paraules de benvinguda de l'alcaldessa de Sant Pere de Ribes, Abigail Garrido, que va destacar la participació local en l'Any Fabra alhora que va remarcar l'agraïment al president per haver fet la conferència al municipi. Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, va introduir les paraules del president. Franquesa va destacar el valor lingüístic de l'obra de Fabra "Llega una llengua funcional, lògica, universal, uniforme, moderna, nacional, completa" va afirmar. Així mateix va recordar la voluntat Fabriana de bastir una llengua que pogués ser emprada "per tothom i en tota ocasió". Franquesa també va repassar la ingent activitat que s'ha organitzat tant des de les institucions com des de la societat civil per commemorar l'Any Fabra. Franquesa va destacar el fet que el president hagués mantingut el compromís de fer la conferència, adquirit abans de la seva elecció, i va agrair al CNL de l'Alt Penedès i el Garraf el treball que havia dut a terme per organitzar la conferència i a les entitats locals Xulius i Centre Parroquial la col·laboració. Va recordar, finalment, l'admiració per Fabra manifestada pel president en diverses ocasions: "President, us escoltem per conèixer més de prop l'home que més heu admirat del país".

La conferència pronunciada pel president s'inscriu en el marc de les Conferències Fabra, que la Direcció General de Política Lingüística del Departament de Cultura i el Consorci per a la Normalització Lingüística han programat arreu de Catalunya al llarg de l'any per divulgar l'obra i la figura del filòleg. A més de la conferència del president, al llarg de l'any tindran lloc arreu de Catalunya un total de 60 conferències a càrrec de 12 especialistes que inclouen diverses perspectives sobre Pompeu Fabra que van des de la dimensió filològica a la social, amb visions tant acadèmiques com divulgatives.


El president va glossar els aspectes humans i cívics de Fabra.


La conferència obre els actes de commemoració de l'Any Fabra a Sant Pere de Ribes.


La sala del Centre Parroquial es va omplir per conèixer la faceta cívica de Pompeu Fabra que va exposar el president.


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes