25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Divendres, 24 de novembre de 2017

Commemoració de l'Any Bertrana a Vilanova i la Geltrú

La presentació dels materials didàctics de la col·lecció Llegir per parlar, llegir per aprendre, editats per la DGPL  ha servit per fer conèixer Prudenci Bertrana i la seva filla, Aurora Bertrana, als alumnes dels cursos de català i els participants en el Voluntariat per la llengua (VxL).

Commemoració de l'Any Bertrana a Vilanova i la Geltrú

Aquesta activitat, emmarcada en la commemoració de l'Any Bertrana, ha comptat amb la col·laboració de la Biblioteca Joan Oliva, organisme adherit al VxL. La directora de la biblioteca ha donat la benvinguda als assistents i els ha convidat a consultar i fer servir el fons bibliogràfic de la institució i a participar en les activitats que organitzen les biblioteques de Vilanova i la Geltrú durant tot l'any. Tot seguit la coordinadora de Dinamització del CNL de l'Alt Penedès i el Garraf, Queti Vinyals, ha iniciat la sessió a partir de l'explicació dels recursos que tothom pot fer servir per reforçar  l'aprenentatge i l'ús de la llengua mitjançant la lectura i amb materials com els d'aquesta col·lecció, que consta d'una guia didàctica i tot un seguit de quaderns que proposen activitats de conversa a partir de la lectura de textos reals de tipologia diversa.

El quadern núm. 65: El pare escriu!

Es va editar especialment per a la commemoració dels aniversaris dels dos escriptors i és el que ha servit per desplegar l'activitat. Abans de llegir el text del quadern, la conductora de la sessió ha explicat qui eren Prudenci i Aurora Bertrana, la seva obra i què representen dins la literatura catalana.

Per a la presentació dels autors ha fet servir les paraules amb què cadascun s'havia autodescrit: "Em jugo el coll que no existeix cap escriptor a Catalunya que hagi estripat tantes espardenyes trepitjant terrossos, resseguint vinyes i saltant marges, com he fet jo. Sé el gust del pa negre, del vi verd, de les arengades al caliu, de les trumfes amanides amb xuies de cansalada sofregida, molt millor que el dels pollastres al spiedo i el dels bons vins de marca...", deia Prudenci Bertrana per referir-se a ell mateix. Aquestes paraules són un reflex de les característiques de l'autor que traspuen també a la seva obra escrita.

L'Aurora, una dona culta, inquieta i rebel, feia servir aquesta autodescripció: "Amo la Justícia amb majúscules, sense jutges ni jutjats. Amo els bons llibres, la conversa d'un amic, la música de Mozart..." i els viatges, que van ser el detonant que la va fer popular, a partir dels articles que escrivia des de la Polinèsia francesa i publicava a la revista D'ací, d'allà, entre els anys 1926 i 1929.

Fem una pràctica

Després de conèixer les característiques, el context històric i de recomanar els títols més rellevants dels Bertrana, els assistents han fet una pràctica amb el quadern que recull un fragment de les Memòries fins al 1935, d'Aurora Bertrana. La lectura ha permès gaudir de la conversa i de l'intercanvi de coneixements sobre alguns aspectes de la vida i l'obra d'aquestes dues figures destacades de la literatura i la cultura catalanes del segle XX.


Cliqueu la imatge per veure'n més fotografies.


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes