25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Divendres, 20 d'octubre de 2017

Com es pot aprendre ensenyant, xerrada per inaugurar els cursos i el VxL a Sant Pere de Ribes

El ribetà David Duran  va presentar el seu llibre Aprensenyar  en la conferència "Aprensenyar, una nova paraula per a una vella (però invisible) pràctica educativa", que va servir per inaugurar els cursos de català per a adults i una nova edició del Voluntariat per la llengua (VxL) a Sant Pere de Ribes

Com es pot aprendre ensenyant, xerrada per inaugurar els cursos i el VxL a Sant Pere de Ribes

Aprensenyar

David Duran, doctor en Psicologia i professor de la UAB, va parlar del significat de la nova paraula 'aprensenyar': aprendre ensenyant. I va explicar que les recerques mostren que, en determinades condicions, l'activitat d'ensenyar implica oportunitats d'aprenentatge per a qui la desenvolupa. Per això va animar els docents a promoure que els seus alumnes puguin aprendre ensenyant els seus companys. I, també va mostrar com poden ells mateixos aprendre ensenyant als seus alumnes.

Cal destacar que el llibre descriu pràctiques reals en les quals els estudiants aprenen ensenyant. I no només en l'ensenyament reglat, ja que el capítol dedicat a aprendre ensenyant a altres informalment fa referència al programa Voluntariat per la Llengua i explica  que el benefici de participar-hi és mutu: l'aprenent millora el seu català oral i coneix millor la societat que l'acull, i el voluntari no només s'enriqueix pel fet de conèixer la cultura de l'altra persona, sinó que es veu obligat a pensar sobre què sap de la seva pròpia llengua, cosa que l'ajuda a aprofundir i millorar en molts aspectes.

Aprenentatge entre iguals

David Duran Gisbert va treballar 16 anys com a professor d'educació secundària i actualment és professor agregat del Departament de Psicologia de l'Educació de la UAB. És el coordinador del Grup de Recerca sobre Aprenentatge entre Iguals (GRAI), des d'on piloten programes de tutoria entre iguals, com Llegim en parella.)

A la inauguració dels cursos i del Vxl a Sant Pere de Ribes, que es va fer a la Biblioteca Manuel de Pedrolo, hi va assistir una quarantena de persones, entre alumnes del cursos de català, participants del VxL i membres de la comunitat educativa de Ribes, atretes per la temàtica del llibre i de la conferència.


Cliqueu la imatge per veure'n més fotografies.


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes