25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimecres, 4 de març de 2015

182.233 persones de l’àmbit territorial del Penedès que actualment saben català, no el tenien com a primera llengua que van parlar

La Direcció General de Política Lingüística presenta a Vilanova i la Geltrú els resultats de l'enquesta d'usos lingüístics a l'àmbit del Penedès

182.233 persones de l’àmbit territorial del Penedès que actualment saben català, no el tenien com a primera llengua que van parlar

A l'àmbit territorial del Penedès hi ha 182.233 persones que actualment saben parlar català i no el tenien com a llengua inicial, és a dir, com a primera llengua que van parlar. En el cas de Catalunya, la xifra és de 3 milions. Aquesta és una de les dades que es presenten als resultats de l'Enquesta d'usos lingüístics de la població  de Catalunya (EULP), que la DGPL va presentar el dia 27 de febrer a Vilanova i la Geltrú, en un acte organitzat conjuntament amb el CNL de l'Alt Penedès i el Garraf.

L'EULP recull per primera vegada dades amb significació estadística de l'àmbit territorial del Penedès. L'enquesta té per objectiu conèixer la identificació lingüística i els usos del català i altres llengües en els espais de relació personal de la població de 15 o més anys, i té especial interès a recollir dades sobre la situació del català.

Les primeres edicions de l'EULP, que es van fer el 2003 i el 2008, recollien dades dels àmbits territorials vigents en el moment de fer el treball de camp. La creació l'any 2010 de l'àmbit territorial Penedès fa que a l'enquesta de 2013 se'n recullin les dades per primera vegada.

Dades principals

Pel que fa al coneixement del català, el 93,9% entén el català, el 82% el sap parlar i el 83,2% el sap llegir. Les proporcions són molt similars al conjunt de Catalunya.  L'habilitat d'escriure és del 62,8 %, 2,4 punts més alta que la mitjana de Catalunya.

Les persones que tenen el català com a llengua habitual i sobretot d'identificació superen els que la tenen com a llengua inicial. El 38,1% de la població té el català com a llengua d'identificació, això suposa 6,1 punts per sobre dels qui la tenen com a primera llengua. Així doncs, a l'àmbit Penedès hi ha 38.000 persones que tenen el català, sol o compartit amb el castellà, com a llengua d'identificació quan aquesta no era la seva llengua inicial.

Català com a llengua habitual

El percentatge d'ús del català com a llengua habitual al Penedès és del 35,5%, el 8% d'ambdues llengües oficials i el 49,6% del castellà. En aquest cas estaria per sota la mitjana de Catalunya.  Pel que fa a la resta d'àmbits territorials, els percentatges són els següents: Terres de l'Ebre (73,8%) i les Comarques Centrals (63%). Ponent (61,9%)  i Alt Pirineu i Aran (61,3%), les comarques gironines del (51,5%), al Camp de Tarragona, amb el 38,6 %, i el Metropolità de Barcelona amb el 27,8%.

Pel que fa a l'ús del català en els 7 àmbits de consum i serveis analitzats, els ciutadans utilitzen més el català que el castellà en quatre d'ells, administració local (50,5 %), administració de la Generalitat (46,7%), entitats financeres (45,2%) i petit comerç (42,5%).

   


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter