25 anys fent bategar el català

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

← Inici del CPNL

Altres centres


Xarxa territorial

Notícies

Dimarts, 2 de desembre de 2014

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf celebra els 25 anys del CPNL i l’Any Vinyoli

El CNL de l’Alt Penedès i el Garraf celebra els 25 anys del CPNL i l’Any Vinyoli

El divendres 28 de novembre, el Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Alt Penedès i el Garraf va celebrar els 25 anys del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) i va commemorar  el centenari del naixement de Joan Vinyoli. Ho va fer per mitjà de la conferència "30 anys sense/amb Joan Vinyoli" que va pronunciar el poeta i director del suplement Cultura d'El Punt Avui, David Castillo, i amb la recitació d'alguns poemes de Vinyoli a càrrec d'alumnes dels cursos de català i participants en el Voluntariat per la llengua (VxL). En la celebració, també hi va participar el grup VNG Gospel Choir, que va contribuir a crear un ambient festiu gràcies al ritme de les seves cançons. L'acte es va fer al Museu del Ferrocarril de Catalunya (organisme adherit al VxL), de Vilanova i la Geltrú.

Poesia i cant

La celebració va començar amb una acció poètica titulada "Xiuxiueig poètic per la llengua". Es tracta d'una iniciativa d'uns quants alumnes dels cursos de català i persones que participen en el programa Voluntariat per la llengua que consisteix a recitar poemes de Joan Vinyoli i d'altres poetes catalans, a través d'uns tubs que ells mateixos han decorat. El recitador es col·loca en un extrem del tub i qui vol escoltar-lo, a l'altre. Aleshores el primer xiuxiueja el poema escollit "a cau d'orella" aconseguint així crear un efecte íntim i especial, afegit al valor de l'obra recitada.

Tot seguit, van intervenir la directora del Museu del Ferrocarril de Catalunya, Pilar Garcia; la cap del Servei de Foment de l'Ús del Català, Montserrat Nadal, en representació de la Direcció General de Política Lingüística; la regidora de l'Ajuntament vilanoví, Maria Josep Riba, en representació del Consell de Centre del CNL, i, finalment, l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras.

L'altra activitat relacionada amb Vinyoli va anar a càrrec de David Castillo, que va parlar del poeta barceloní en la conferència "30 anys sense/amb Joan Vinyoli". Castillo va fer una presentació molt singular de la figura de Vinyoli, aprofitant la coneixença personal d'un i l'altre i que és un dels seus millors coneixedors. A continuació, el grup coral VNG Gospel Choir va cantar diverses cançons del seu repertori i la celebració es va tancar amb una copa de cava.

Junt amb la celebració dels 25 anys del CPNL, les mateixes dependències del Museu del Ferrocarril de Catalunya acullen del 28 de novembre al 8 de desembre l'exposició "Català, llengua d'Europa", del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Aquesta exposició s'adreça a tothom qui vulgui saber una mica més de la presència i la força del català avui a la nostra societat.

El CPNL

El CPNL, creat l'any 1989 com a òrgan territorial d'aplicació a Catalunya de la política lingüística del Govern, està format actualment per la Generalitat de Catalunya, més de 90 ajuntaments, 37 consells comarcals i la Diputació de Girona. El Consorci desenvolupa estratègies i accions per garantir l'extensió territorial del coneixement i l'ús de la llengua catalana.


Per commemorar els 25 anys, el CPNL posa a disposició de tothom el web "25 anys fent bategar el català", on hi ha diverses seccions que permeten fer un tast de la seva història a través d'una detallada cronologia, veure els materials que s'han editat al llarg d'aquests anys, recordar anècdotes viscudes o bé llegir impressions de diversos testimonis singulars de la societat catalana que manifesten el seu parer sobre la tasca del CPNL.


CNL de l'Alt Penedès i el Garraf
Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Twitter