25 anys fent bategar el català

Centres


Voluntariat per la llengua

Novetats Voluntariat per la llengua

 • CNL Terres de l'Ebre - Dijous, 10 de gener de 2019

  Commemoració del 35è aniversari de la mort de l'escriptor Sebastià Juan Arbó

  El Centre de Normalització Lingüística de les Terres de l'Ebre (CNLTE) impulsa l'activitat "Paraula d'Arbó" amb motiu de la commemoració del 35è aniversari de la mort de l'escriptor rapitenc. L'activitat pretén difondre l'estil literari i la llengua que utilitzava Arbó a les seues obres, especialment a les vinculades temàticament amb les Terres de l'Ebre.


  El CNLTE ha seleccionat 35 paraules i expressions recollides en l'extensa obra arboniana amb l'objectiu de difondre-les entre l'alumnat dels cursos de català, el voluntariat lingüístic i el públic en general. Setmanalment, a partir del dia 21 de gener de 2019, es difondrà una d'aquestes paraules o expressions a través del programa Llengua.cat de Ràdio Tortosa i de les xarxes socials del CNLTE.

  Les paraules i expressions s'han introduït en una fitxa que inclou un petit fragment literari on l'autor utilitza el lèxic seleccionat, la referència bibliogràfica, el significat i una petita explicació. A banda d'això, s'ha elaborat un dossier divulgatiu sobre la figura de l'escriptor i s'han redactat uns petits comentaris lingüístics de cada entrada fent esment a l'ús, l'àmbit geogràfic, la vivacitat, els sinònims... d'aquest lèxic.

  La llista de paraules i expressions que conformen "Paraula d'Arbó" és la següent: a bacs, a rapis, acatxapar, aixadejar, apariar, arborar, avial, baldragues, baratar, camàlic, desensonyar, endebades, enraonia, errabundejar, esbalair, esgratinyar, galifardeu, galvana, horríson, manet, mar de fora, pítima, rabera, rebugada, rendilla, rogall, rull, sadollar, senillar, siboc, soragada, ullal, terbolí, xarugar i xampaina.

  Les obres consultades per a fer el recull "Paraula d'Arbó" són: L'inútil combat (1931), Terres de l'Ebre (1932), Hores en blanc (1935), Tino Costa (1947), Nit de Sant Joan (1961), Entre la terra i el mar (1966), Narracions del delta (1965),  L'espera (1968) i La masia (1975).

  Enllaços relacionats


Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Google +
 • Twitter
 • Netvibes