Consorci per a la Normalització Lingüística

Al CPNL fem teatre - Notícies del CPNL

Notícies del CPNL

Al CPNL fem teatre

El potencial d'usos i d'aplicacions que ofereix el món de la dramatització per a l'aprenentatge d'una llengua és enormement valuós. Afavoreix i potencia l'expressió oral, aportant ordre i precisió; fomenta aquells aspectes que no són estrictament lingüístics: dóna elements per contextualitzar una història, un relat o simplement una acció, en el marc cultural o històric adequat, i amplia, per tant, els referents dels aprenents d'una llengua.

En la situació actual, en què s'han incorporat i s'incorporen cada dia a les nostres aules persones de procedències geogràfiques i culturals foranes, el teatre a l'aula és un mitjà altament útil per a la integració de persones nouvingudes.

El CPNL també posa en pràctica la dramatització a les aules, per això us presentem tres projectes relacionats amb el teatre que els CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura, el CNL d'Osona i el CNL El Prat de Llobregat han dut a terme durant l'any 2014.

La Fàbrica de Contes al Prat de Llobregat

El grup de dinamització lingüística La Fàbrica de Contes, creat pel CNL El Prat, treballa conjuntament amb els departaments d'Educació i de Cultura de l'Ajuntament per fomentar l'ús del català a la ciutat i està format per un grup de pares i mares voluntaris vinculats a les escoles, a través de l'AMPA o pel fet que són monitors de menjador.

Fa més de 10 anys que aquest grup és l'encarregat de fer aquestes representacions adreçades a tota la comunitat educativa. El treball dura pràcticament tot el curs escolar, entre les lectures del text, enregistraments dels personatges, assajos, estrena i actuacions.

L'any 2014 van representar una adaptació de l'obra El llibre de la selva i el dia

El 24 de març de 2015 s'ha estrenat l'obra La bella i la bèstia. A aquestes representacions hi assisteixen aproximadament uns 5.000 infants, que és gairebé tota la població infantil escolaritzada al Prat. Cal destacar que la majoria de persones no tenen el català com a llengua de relació habitual, per la qual cosa el valor afegit de fer teatre en català no només és una eina d'aprenentatge per a aquestes persones, sinó que representa un impuls per a l'ús social de la llengua catalana.

El projecte Desdezero, un espectacle a partir de l'experiència d'aprendre català

El projecte col·laboratiu Desdezero, que impulsen la Regidoria d'Ensenyament i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus i el Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura, crea i desenvolupa un muntatge teatral totalment nou a partir de l'experiència d'aprendre català i comunicar-se en aquesta llengua.

Entre els participants al Desdezero hi ha tant persones autòctones de Catalunya com persones nouvingudes, que fa poc que aprenen el català, la majoria alumnes del CNL i membres del Voluntariat per la llengua. Cada persona participa en el projecte en el paper i amb el grau de compromís que vulgui, descobrint o exercitant les pròpies habilitats, fent-se responsable o col·laborant: aportant idees o redactant el guió, fent d'actor o actriu, dissenyant o construint l'espai escènic, implicant-se en el muntatge audiovisual, en el maquillatge o el vestuari, fent de suport a la direcció, etc.

Desdezero és una adaptació del treball 1, 2, 3... provant , de Jordi Pujol-Nadal i Oriol Lladó i Esteller, que va guanyar l'any passat el 9è Premi d'Idees per Promoure l'Ús del Català, que convoquen biennalment la Regidoria d'Ensenyament i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus i el CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura.

Un nou espectacle teatral del CNL d'Osona

En l'espectacle El joc de l'amor, creat i interpretat per alumnes i participants del programa de Voluntariat per la Llengua del CNL d'Osona, es combina el text amb la música, la dansa i l'il·lusionisme. El resultat és una obra per a tots els públics que té moments divertits, romàntics, tendres... Estrenada amb motiu del IV Simposi Internacional de l'Ensenyament del Català, El joc de l'amor recull situacions diferents sobre textos d'amor de tota mena.

Aquesta representació teatral és una creació col·lectiva d'actrius i actors que, nascuts a Catalunya o que hi viuen des de fa poc temps, estan vinculats al CNL d'Osona com a alumnes dels cursos de català per a adults o com a participants en el programa Voluntariat per la llengua. El català és, doncs, la llengua comuna de totes aquestes persones, independentment del lloc d'origen.

El CNL d'Osona té una llarga trajectòria en representacions teatrals: els Pastorets, les representacions de contes de Pere Calders, l'espectacle Amb veu nova, Les velles paraules, basat en textos de M. À. Anglada, M. Martí Pol i J. Verdaguer -que va ser reconegut per la Fundació Carulla amb un dels premis Paco Candel- i la pel·lícula El venedor de records.

<< Tornar al butlletí
Llicència de Creative Commons Consorci per a la Normalització Lingüística