25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de notes de premsa

Notes de premsa

 • CNL l'Heura - Divendres, 8 de juny de 2012 - Santa Coloma de Gramenet

  L’ús del català creix en el comerç de Santa Coloma

  Aquesta és la principal conclusió que es desprèn de les dades de l’estudi Ofercat sobre l’evolució de català en els comerços i empreses de servei de Santa Coloma de Gramenet.

  L’estudi revela que des del 2003 fins al 2010 –any de la darrera enquesta–, la presència de la llengua en aquest àmbit ha augmentat un 23%.

  Dels diversos factors analitzats, el creixement s’ha produït principalment en la retolació identificativa de l’establiment i en la llengua en què el comerciant rep el client. Cal destacar que aquest augment ha tingut lloc en un període de temps en què Santa Coloma ha rebut un important contingent de persones al·lòctones, sense coneixements previs de la llengua.

  A pesar d’aquests resultats, i en el conjunt de poblacions analitzades al llarg del país, Santa Coloma resta a la cua de Catalunya pel que fa a la presència del català.

  L’acte va comptar amb la presència de Laia Tordera, presidenta del Consell de Centre del CNL L’Heura, d’Ester Franquesa, cap del Servei de Foment de l'Ús del Català de la DGPL, i de M. Teresa Castellví, presidenta de l’associació de comerciants de Fondo Comerç.

  Tordera va agrair la implicació del CNL L’Heura al llarg dels anys per estendre el coneixement i l’ús de la llengua a la ciutat. Franquesa va recordar que l’Ofercat va ser una eina creada i pensada en primera instància pels tècnics del CNL L’Heura i que actualment és un recurs que el Govern utilitza a tot Catalunya per avaluar la presència de la llengua en els àmbits de relació bàsica per als ciutadans. Per la seva banda, Castellví va definir l’ús del català en el comerç com un element de cohesió social i va destacar l’esforç de molts comerciants per adaptar la retolació dels establiments al català.

  Enllaços relacionats
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter