25 anys fent bategar el català

Centres


CPNL
← Tornar al llistat de notes de premsa

Notes de premsa

 • CPNL - Dimecres, 17 de juliol de 2019 - Vic

  El Consorci per a la Normalització Lingüística publica la Memòria del 2018

  • Les línies de treball del 2018 impulsen el nombre de cursos inicials i bàsics, amb un augment del 10,7 %
  • L'any es tanca amb un increment significatiu de les dades més rellevants de l'activitat del Consorci

  Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci, ha presentat la Memòria davant de l'equip directiu, reunit avui 17 de juliol, a Vic, en sessió de treball.
  La Memòria del 2018 del Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) reflecteix la voluntat de servei i de proximitat, com a fonaments indestriables de la seva activitat. Objectius clars, accions quantificables i mesurables, activitats destacades, i tot amb l'estil directe i proper que caracteritza el Consorci, desplegat per tot el territori, gràcies als seus 22 centres de normalització lingüística i a la professionalitat i a la vocació de servei dels tècnics i del personal en general.

  Resultats positius i dades a l'alça

  Els resultats fan evident l'èxit de les línies de treball del 2018, que prioritzen els nivells inicials i bàsics, gràcies a mesures com els nous avantatges econòmics o la reducció de les ràtios del nombre d'alumnes per curs presencial, entre d'altres. Així, dels 3.707 cursos realitzats el 2018, 2.393 són inicials i bàsics, una xifra que representa un augment del 10,7 % respecte als 2.137 cursos inicials i bàsics del 2017.

  Les dades mostren també una evolució creixent de la resta de resultats respecte al 2017, amb un increment notable del nombre d'inscrits als cursos de català (de 76.939 a 80.267), del nombre de parelles lingüístiques del Voluntariat per la llengua (de 10.015 a 10.677) i del nombre d'entitats (de 3.628 a 4.176) i establiments col·laboradors (de 795 a 888).

  Es posen especialment en relleu el nombre de pràctiques lingüístiques, amb més de 6.500 experiències, i el nombre d'activitats de llengua i cultura, amb més de 5.500 propostes i més de 190 mil participants. També es remarca l'impacte del concurs "I tu, jugues en català?", amb més de 1.300 participants, i les prop de 13 mil visites que ha rebut la pàgina web del programa.

  La Memòria dedica expressament un apartat a la celebració de l'Any Fabra, on destaquen les 91 exposicions "Pompeu Fabra. Una llengua completa", exhibides per tot Catalunya; 81 conferències al voltant de la figura humana i acadèmica de Fabra; 21 monòlegs "Pompeu Fabra: jugada mestra!", interpretats per Òscar Intente; 21 Rutes Fabra, i 4.000 alumnes que van commemorar el naixement del Mestre amb el dictat Fabra que la pàgina web de Dictats en línia va incorporar expressament per a l'ocasió. Actuacions organitzades i finançades per la Direcció General de Política Lingüística, que posen de manifest la coordinació i implicació dels 22 centres de normalització lingüística de tot Catalunya.

  Més projecció social i de futur

  En matèria de projecció i comunicació, destaca sobretot l'augment gradual de seguidors a les xarxes socials, amb més de 55 mil seguidors a Facebook, més de 34 mil a Twitter, gairebé 9 mil a Instagram i més de 500 subscriptors a Youtube.

  A banda dels nous estatuts del CPNL, les jornades per a la Millora Professional dedicades al personal de l'organització, la nova Intranet o el projecte de gestió del coneixement són prioritats internes del Consorci, que es perfilen amb èxit durant el 2018 per esdevenir elements referencials de futur.

  I tota aquesta feina que recull la Memòria, es quantifica i es concreta en els 22 centres de normalització lingüística distribuïts per tot el territori, alhora que es contextualitza amb informació demogràfica i lingüística específica de cada zona. Informació que permet situar i interpretar les dades en el marc social i geogràfic corresponent, i que representa un salt qualitatiu interessant en l'anàlisi dels resultats.

  Una Memòria, doncs, que fa ben visible l'esforç i la feina del personal del Consorci arreu del territori i que dibuixa un escenari engrescador per encarar els reptes de futur.
Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter