25 anys fent bategar el català

Centres


Organitzacions
← Tornar al llistat de novetats

Novetats

 • Àmbit de Formació i Foment - Dilluns, 28 d'abril de 2014

  El 70% de les PIMES utilitza el català com a llengua predominant

  PIMEC ha col·laborat amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya en l'elaboració i publicació d'un extens estudi que analitza l'ús del català a les pimes. Aquest treball s'emmarca en l'estreta col·laboració que ambdues entitats desenvolupen des
  de fa anys.

  Després de dur a terme més de 500 enquestes, l'informe conclou que el català és la llengua predominant a les empreses, amb un 70% de PIMES que l'utilitzen. Els percentatges varien quan es tracta de l'ús d'aquest idioma en els diferents territoris de la geografia catalana.

  L'ús habitual del català a les pimes s'ha publicat aquest 2014 dins de la col·lecció "Biblioteca Tècnica de Política Lingüística". Les primeres dades es van fer públiques el juny de 2013. L'estudi es va presentar públicament en el marc de la jornada "La importància de l'ús del català a la teva empresa" organitzada per PIMEC.

  Girona és la província on més s'utilitza el català com a llengua principal, amb més del 85% d'empreses, seguida molt de prop per les empreses ubicades a les comarques centrals, on s'empra en un 82,23% dels casos. A l'extrem oposat trobem Barcelona, la província
  on menys s'utilitza el català, amb un 62,68% d'empreses que es comuniquen en aquesta llengua.

  Tot i així, quan es tracta de comunicar-se amb els clients, predomina la voluntat d'atendre'ls en la llengua que prefereixin. En un 60,69% dels casos, el personal de l'empresa adopta la llengua en la qual el client es comunica. Per a la majoria de les pimes, el coneixement del català és un valor afegit a l'hora de promoure i incorporar el personal, segons un 75,82% dels enquestats; un 46% considera el català com un requisit, i un 29,82% el té en compte com a mèrit. Tot i així, un 24,17% de les empreses no considera el català durant els processos de selecció i promoció. Catalunya Central i Girona són els dos territoris en què el percentatge d'empreses que consideren el català com a requisit és més alt (53,70% i 62,07% respectivament).

  L'estudi analitza per primer cop l'ús del català a les pimes i servirà per orientar les properes actuacions de PIMEC per sensibilitzar el teixit empresarial en el sentit que la utilització del català en les comunicacions internes i externes de l'empresa és un valor afegit. La patronal i el Departament de Cultura han acordat la publicació d'aquest document a la col·lecció digital de la Biblioteca Tècnica de Política Lingüística.

  Enllaços relacionats


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter