A Rubí tenim la mà trencada a posar fil a l’agulla i, sobretot, mirem de no dir blat fins que no sigui al sac i ben lligat

CNL de Terrassa i Rubí

Llengua i cultura

Aquestes són les dues frases fetes i el refrany que els rubinencs i rubinenques més han repetit al llarg del joc “La teva frase feta preferida”.

Dissabte passat a la tarda, al passeig del Ferrocarril, entre la Ballada de Gitanes i la Trobada de gegants i capgrossos, el Servei Local de Català de Rubí va pronunciar el veredicte del joc “La teva frase feta preferida”. Un veredicte que clou els dos mesos en què 167 participants –des dels petits fins als grans– han ofert tot un repertori, ben variat, de les expressions que per a ells són més comunes i vives.

 La diversitat de frases que s’han anat recollint és una bona mostra de la creativitat i de l’expressió genuïna dels parlants de la llengua catalana. El joc ha estat una demostració que ens ha fet veure que les frases, els refranys, així com altres expressions, que formen part de la saviesa de tot un poble, són prou vives i riques. La salut de la llengua catalana està garantida.

Un mosaic variat de frases, refranys i locucions, com per exemple: bon vent i barca nova; de mica en mica s’omple la pica; escampar la boira; estar curat d’espants; fer-ne cinc cèntims; a l’estiu tota cuca viu; haver-hi roba estesa; tal faràs, tal trobaràs; ser de l’any de la picor; ser un somiatruites; un tastaolletes o cornut i pagar el beure; anar a quarts de quinze, de boca en boca o de vint-i-un botó; treure foc pels queixals, les castanyes del foc o alguna cosa de polleguera; tocar la pera, el dos i de peus a terra. Aquesta és una mostra de la diversitat i el mosaic de fraseologia amb la qual els rubinencs han fet que la llengua sigui encara més viva. Per cert, el mes de juliol també n’hi ha dues que hi han fet forat: al juliol ni dona ni cargol, i nit de juliol, pluja no vol.

Finalment, el Servei Local de Català va comunicar els noms dels guanyadors del sorteig d’entrades per anar al cinema entre tots els participants: Sílvia Bueno, Patrícia Jorba i Andreu Martin.


 

Vols compartir aquesta notícia?