Finalitza la XIII edició de la Festa de la Llengua Materna a Badia del Vallès

CNL Vallès Occidental 3

Llengua i cultura

En la 13a edició de la Festa de la Llengua Materna a Badia, que van començar el 10 de febrer, van participar alumnes dels cursos de català, alumnes del Centre de Formació d'Adults, escoles, instituts, clubs de lectura i població en general.

Alumnes de català i alumnes del Centre de Formació de Persones Adultes (CFA) van participar en l'activitat Un món de llengües a Badia! Van escriure als vidres de l'Auditori salutacions en la seva llengua materna: amazic, italià, àrab, romanès, búlgar, català, castellà, anglès, sard, quítxua, rus, suec, alemany, ucraïnès, persa, francès i flamenc.

També, fruit de la col·laboració entre el Punt Òmnia de Badia i el Servei Local de Català, es va elaborar un vídeo on es poden escoltar les diferents llengües maternes de l'alumnat dels cursos de català.

L'alumnat de 3r d'ESO de l'Institut Federica Montseny va treballar a l'aula diferents aspectes sobre diversitat lingüística: van fer un recompte de les diferents llengües maternes que parlen. També van veure el reportatge de TV3 La força de Babel, que els va permetre reflexionar i parlar sobre els beneficis del multilingüisme, i com és viure a Badia i aprendre a l'institut, envoltats de diferents cultures i de diferents llengües. A més, van posar de manifest el valor del saber català i de la importància que té parlar-lo sense complexos i sense menystenir-lo. A més, després d'haver assistit a la xerrada de la Nadia Ghulam, van explicar aquesta participació en el web de l'institut.

El 15 de febrer, Nadia Ghulam van fer una xerrada sobre el seu llibre La primera estrella del vespre, que va llegir l'alumnat dels cursos de català i membres dels diferents clubs de lectura de la població. L'autora va parlar de la delicada situació que viu el seu país, l'Afganistan, i particularment va fer referència al patiment i a la falta de llibertat de les dones. La xerrada, presentada per l'alcaldessa, Eva Menor, era oberta a tota la població. Hi van assistir més de 90 persones.

Al vestíbul de l'Auditori, les persones que van assistir a la xerrada van poder consultar dades sobre els diferents països d'origen de la població de Badia i sobre la procedència i les llengües que parla l'alumnat dels cursos de català.

A la biblioteca de l'escola La Sardana, l'alumnat de Cicle Inicial de primària va llegir el conte Benvinguts, de Barroux. Després de reflexionar sobre l'acolliment i la importància de compartir, van fer un mural amb el títol del llibre en les diferents llengües que parlen: català, castellà, romanó, àrab i anglès.

El 18 de febrer va tenir lloc a la Biblioteca Vicente Aleixandre la sessió de conta contes Mon món de contes, a càrrec d'Íngrid Domingo i adreçada als infants, amb contes de diferents països.

La commemoració del Dia Internacional de la Llengua Materna, aprovada per la Conferència General de la UNESCO el novembre de 1999, té com a objectiu promoure i protegir el multilingüisme i la diversitat cultural.

T.D.

Vols compartir aquesta notícia?