Sortida de coneixement de l'entorn pel Pla de l'Estany: la Puda i el bosc de les Estunes

CNL de Girona

Voluntariat per la llengua, Llengua i cultura

El dissabte 19 de febrer participants del Voluntariat per la llengua i alumnes del curs de català Bàsic 1 del Pla de l'Estany van fer una sortida per descobrir alguns dels punts d'interès que hi ha al voltant de l'estany de Banyoles i també per compartir una estona de converses en català. És la primera d'un seguit de propostes de coneixement de l'entorn natural i cultural de la comarca.

La caminada, d'uns 3 km de recorregut i que passa per dos municipis, Banyoles i Porqueres, porta des de l'antic balneari de la Puda i la font pudosa fins a la llacuna de les Cigonyes, passant pels estanyols de la Cendra i d'en Montalt i el bosc de les Estunes.

Dues de les parelles lingüístiques van preparar unes explicacions molt detallades de dos dels punts destacats de l'itinerari: el balneari i la font de la Puda i el bosc de les Estunes. Pel que fa al primer, l'Ayelén i la Montse, a més d'exposar la història de les aigües sulfuroses de la Puda i l'aprofitament que se'n va fer a través del balneari durant els segles XIX i XX, van portar una sorpresa per als assistents: un tastet de les cansalades, uns dolços típics de Banyoles que els turistes i visitants del balneari consumien i que una de les pastisseries de la ciutat ha recuperat. Pel que fa al bosc de les Estunes, l'Astrid i la Marta van explicar una de les llegendes relacionades amb les goges, les fades que l'imaginari popular situa en aquest paratge. Després, tothom va poder esmorzar a l'aire lliure. La pluja va obligar a acabar l'excursió amb certa pressa, però pràcticament ja s'havia arribat al punt d'inici.

Tots els participants van valorar molt positivament l'experiència, no només perquè els va permetre conèixer més a fons diversos punts d'interès de la comarca, sinó per l'espai de relació i contacte amb més persones que formen part del VxL o, simplement, estan aprenent la llengua catalana.

Isabel Roura Teixidor

Vols compartir aquesta notícia?