Els alumnes del CNL de Reus tornen a fer pràctiques lingüístiques en establiments col·laboradors

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

Voluntariat per la llengua

El CNL de l'Àrea de Reus reprèn aquesta activitat entre l'ensenyament i el foment de l'ús després que el primer trimestre de l'any passat quedés aturada a causa de la pandèmia

  

Durant el novembre i desembre els alumnes dels cursos de català presencials de Reus, Cambrils i l'Hospitalet de l'Infant han participat en les pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors del Voluntariat per la llengua organitzades pel Centre de Normalització Lingüística de l'Àrea de Reus Miquel Ventura (CNL).

D'aquesta manera, després del parèntesi causat per la pandèmia el CNL ha reprès una nova edició d'aquesta activitat en què els alumnes dels cursos de nivell Bàsic 3 i Elemental poden reforçar els coneixements i la pràctica del català en espais reals amb l'ajuda dels comerços adherits al programa Voluntariat per la llengua (VxL).

En cada municipi cada alumne havia de visitar tres establiments col·laboradors d'un total de deu que proposava el CNL i, en finalitzar, el responsable de l'establiment havia de segellar el fullet que portava l'alumne per certificar que hi havia mantingut una petita conversa en català. Els establiments seleccionats aquesta vegada havien renovat recentment l'acord de col·laboració amb el Voluntariat per la llengua, segons el qual els comerços es comprometen a atendre en català els aprenents d'aquesta llengua encara que tinguin algunes dificultats per fer-ho.

A Reus hi han participat El Racó de les Flors, el Celler del Pallol, Taus Petits Animals, Esports Armobal, Llanes Katia, Zaragoza Fotògrafs, Serralleria Coll, Papereria i Llibreria del Passeig Misericòrdia, Numon i La Caseta de l'Arbre; a Cambrils, Ca l'Espolet, Pesca Salada i Embotits Conchi, Carnisseria i Pollastres Montse, Infor Apartaments, Taverna Les Taules, System Photo, El Vestidor, Drogueria i Plàstics Recasens, Didal Uniformes i Ferreteria Cambrils i a l'Hospilalet de l'Infant, Joguines Carreres, DEVITECA, Raimon Fotògrafs, La Carnisseria, Roba Íntima Marta Escoda, Bici Esport Jo-Car, Monpharma Parafarmàcia, Fusteria Ebenisteria Juanjo, Només Mascotes i Floristeria Lylium.

  Un cop acabades les pràctiques, els alumnes han valorat positivament aquesta proposta i han dit que "els han estat molt útils per parlar fora de l'aula" perquè els ha fet adonar que podien posar en pràctica els coneixements que havien après a classe i que eren capaços de mantenir una conversa en català en un context real, cosa que alguns encara no s'havien atrevit a fer fins aquell moment.  A més, "s'han trobat un receptors molt disposats i amables, que els han donat, en general, molta conversa". Tot i que no era l'objectiu de l'activitat, alguns alumnes fins i tot van aprofitar per fer alguna compra o consumició perquè la pràctica fos més real. Per exemple un alumne que és cuiner va aprofitar per comprar galtes de porc perquè es veu que mai les havia tastat i va dir que li havien agradar molt.

Les pràctiques lingüístiques són obligatòries per als alumnes del Bàsic 3 però també es recomanen a l'alumnat dels cursos de nivell Elemental i, normalment, una bona part dels alumnes s'animen a fer-les. Aquesta vegada, els alumnes de l'Elemental 1 que s'impartia presencialment a Reus no havien tingut l'oportunitat de fer pràctiques durant el curs anterior perquè havien fet un curs virtual i van comentar que els havia agradat molt tenir aquesta oportunitat i que les recomanen a tots aquells que encara no les hagin pogut fer perquè, "és una activitat molt interessant, que al principi fa molta vergonya però després permet estar parlant molta estona".

Del 16 al 21 de desembre estaran obertes les inscripcions dels cursos de català del segon trimestre, en què més del 70% dels cursos que ofereix el CNL de Reus seran presencials, i un cop iniciats els cursos s'organitzarà una nova edició de pràctiques lingüístiques als establiments col·laboradors del VxL.

CNL

Vols compartir aquesta notícia?