Visita del Castellar del Vallès de la família Tolrà

CNL de Sabadell

Voluntariat per la llengua

El passat 1 de desembre, de 2/4 de 10 a 2/4 de 12, els alumnes dels cursos d'Inicial i Bàsic 1, i els membres dels clubs de lectura van participar en el recorregut que ens va preparar la Sílvia, responsable de l'Arxiu històric de Castellar del Vallès, per conèixer tots els edificis que va construir la vídua Tolrà per al benefici dels habitants del poble.

Primer ens va explicar qui era l'Emília Carles i Tolrà (Cabrils, 1848 - Cabrils, 1915); empresària de la indústria tèxtil i benefactora de Castellar del Vallès. La seva voluntat per destinar bona part dels beneficis de la indústria a obra social va marcar l'evolució de la seva fàbrica tèxtil, i la va convertir en la primera marquesa de Sant Esteve de Castellar l'any 1896.

L'Emília es va traslladar de Cabrils a Castellar del Vallès, aleshores Sant Esteve de Castellar, per viure amb els seus oncles, i l'any 1882 es va casar amb el seu oncle Josep Tolrà, propietari d'una explotació tèxtil al municipi. Aquell mateix any, el seu marit va patir un mort prematura, i la seva indústria va passar a mans d'Emília Carles Tolrà amb el nom de Vídua de Josep Tolrà S.A, així va erigir un imperi del cotó, a partir de la fàbrica tèxtil que va heretar.

Amb trenta-quatre anys, Tolrà va agafar les regnes de la fàbrica i va destinar bona part dels beneficis a obra social, a més de millorar les condicions de molts dels seus coetanis. Paral·lelament, va realitzar diverses obres benèfiques al municipi, com la construcció de l'església parroquial, l'edificació del Palau Tolrà, la creació de les Escoles Tolrà i de les Escoles Pies, així com habitatges per als treballadors de la fàbrica.

L'any 1898, va crear una caixa de pensions i va donar suport financer a una mútua laboral per ajudar els obrers malalts. Va morir l'any 1915.

Els participants han gaudit molt de la visita i han conegut detalls de la història de Castellar del Vallès que molts no coneixien. Han acabat la visita al mateix Arxiu, veient imatges de la cripta on són enterrats els Tolrà.

Vols compartir aquesta notícia?