El VxL participa en la presentació dels projectes del Servei Comunitari a l’escola El Cim de Vilanova

CNL de l'Alt Penedès i el Garraf

Voluntariat per la llengua

La sessió informativa sobre el funcionament del Voluntariat per la llengua tenia l'objectiu d'adaptar-ne el model als projectes del Servei Comunitari que els alumnes han de practicar durant el curs

Una seixantena d'alumnes de 3r d'ESO, acompanyats per les tutores i membres de l'equip directiu del centre, van assistir el 16 de novembre passat a una sessió informativa del programa Voluntariat per la llengua (VxL) destinada als alumnes dels diferents grups de tercer de l'escola El Cim de Vilanova i la Geltrú. La iniciativa va partir de l'equip directiu del centre amb l'objectiu de conèixer el programa VxL per adaptar-ne el funcionament al projecte del Servei Comunitari.

L'objectiu de la sessió, que va anar a càrrec de la dinamitzadora del VxL al Garraf, Queti Vinyals, era informar sobre el programa, donar les orientacions per a les converses i també establir criteris sobre les estratègies comunicatives que cal tenir en compte per a les trobades. La dinamitzadora també va oferir l'acompanyament necessari als alumnes interessats i va destacar la contribució de la fórmula del programa basada en el compromís de mantenir les converses en català amb una parella lingüística, que ajuda a fer que el català sigui una llengua per a tothom.

Practicar català amb companys

L'objectiu d'incorporar el programa als projectes del Servei Comunitari és, d'una banda, que els alumnes que han arribat recentment a Catalunya puguin practicar el català d'una manera informal, amb un company del mateix centre. Aquesta pràctica reforça la necessitat d'aquests alumnes d'accelerar l'aprenentatge de la llengua per poder seguir el seu itinerari formatiu i, també, de facilitar el contacte amb altres nois i noies. D'altra banda, la pràctica també afavoreix que els alumnes voluntaris mantinguin amb naturalitat el català en les relacions informals amb els companys d'altres procedències que hi ha al centre.

Diversos centres educatius del Garraf i l'Alt Penedès estan aplicant amb resultats molt positius el model del VxL amb l'objectiu que els alumnes millorin l'expressió oral en català i, alhora, afavorir l'ús, el coneixement i la cohesió entre l'alumnat.

Vols compartir aquesta notícia?