Quatre nous testimonis reforcen la campanya "Parla'm en català"

CNL de l'Àrea de Reus Miquel Ventura

Sensibilització

Ens ho demanen l'Ángela, de Colòmbia; la Beata, de Polònia; el Chafik, del Marroc, i la Dámaris, de les Canàries

El Centre de Normalització Lingüística (CNL) de l'Àrea de Reus i la Regidoria de Cultura i Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus han presentat quatre nous testimonis de la campanya "Parla'm en català".

Com ha explicat Daniel Recasens, president del CNL i regidor de Cultura i Política Lingüística, "la campanya va començar el gener de 2020 a fi de sensibilitzar la població catalanoparlant que no és necessari canviar de llengua quan s'adrecin a persones que creuen que no el parlen o que no són d'aquí. També pretén animar els que l'entenen o l'estan aprenent a demanar als catalanoparlants que hi mantinguin la conversa en català".

Anna Saperas, directora del CNL, ha presentat els alumnes protagonistes dels cartells i vídeos d'enguany: l'Ángela, de Colòmbia; la Beata, de Polònia; el Chafik, del Marroc, que també participa en el Voluntariat per la llengua, i la Dámaris, de les Canàries, que a més de ser alumna dels cursos de català estudiava a la Casa d'Oficis. Aquest testimoni ha parlat des d'aquests dos punts de vista de la seva experiència directa.

Els vídeos i les fotografies, tant en la primera fase com en la segona que ara es presenta, han anat a càrrec de l'alumnat de la Casa d'Oficis de Creació i producció audiovisual que organitza Mas Carandell. Els escenaris escollits en aquesta ocasió han estat el Centre Cívic del Carme, el Mercat Central, una botiga i el Pavelló Olímpic

Raquel Prius, coordinadora de Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus, ha explicat que l'acció de la campanya es reforça aquest octubre i novembre amb unes sessions de sensibilització per a més de seixanta persones entre conserges i altre personal que fa atenció al públic de l'Ajuntament de Reus, i es preveu que més endavant arribin a altres col·lectius.

També ha afegit que els nous cartells s'exposaran en altres edificis municipals perquè tant el personal de l'Ajuntament com els usuaris d'aquells espais o serveis tinguin present el missatge de la campanya.

El CNL i la Regidoria de Política Lingüística de l'Ajuntament de Reus proposen que els catalanoparlants s'adrecin d'entrada en català a tothom, fins i tot als que parlin en una altra llengua, mentre no manifestin que no entenen el català. D'aquesta manera es facilita a les persones que el volen aprendre ocasions per posar-lo en pràctica, no s'oculta davant qui sembla que no és d'aquí i s'aconsegueix que el català continuï sent la llengua parlada en un nombre elevat d'interaccions comunicatives a casa nostra.

Per això al gener de 2020 ja va crear quatre primers cartells i quatre vídeos que es van difondre per Canal Reus TV, ràdios locals i per les xarxes socials del CNL, tal com es farà ara.

Aquests cartells es van instal·lar en diferents edificis municipals: l'OAC, l'OME, Hisenda, Mas Carandell, la Biblioteca Xavier Amorós, la Biblioteca Pere Anguera, Cultura (Casa Rull), el Casal de Joves. La Palma, l'Oficina d'Habitatge, l'Arxiu, els Mercats i també als sis centres cívics de la ciutat. A més, dins de les accions del Pla Ofercat, molts comerciants els van exposar als aparadors, cosa que faran també, i de manera més massiva, en aquesta segona fase.

A més, es demanarà de nou als mitjans col·laboradors que tornin a emetre els espots i les falques de la campanya. Canal Reus TV i diverses ràdios ja han confirmat la seva col·laboració.

Dades

Cal recordar que al Camp de Tarragona un 94,4 % de la població entén el català, i un 82,4 % el sap parlar, segons les dades de l'Enquesta d'Usos Lingüístics de la Població (EULP) 2018 que la Direcció General de Política Lingüística ha presentat recentment.

A més, hi ha moltes persones que n'estan aprenent: durant l'any 2019 al Baix Camp i al Priorat hi ha hagut 1.475 inscripcions als cursos d'acolliment de català del CNL , i el 2020, malgrat la pandèmia, 1.236.

Per tant, en poques ocasions els catalanoparlants trobaran interlocutors que no els comprenguin.

L'EULP 2018 també revela que al Camp de Tarragona la llengua habitual dels seus habitants és en un 40 % el català, en un 7,5 % el català i el castellà; en un 41 % el castellà, en un 5,9 altres llengües i en un 4,2 % altres combinacions.

En aquestes comarques hi ha un 27,9 % de la població que declara que inicia sempre les converses en català; un 27,3 % que les inicia en català sovint, un 17,4 % que les comença poques vegades en català i només un 7,9 % que no les inicien mai en català.

Ara bé, del total de persones que comencen les converses en català, només un 13,4 % continua en aquesta llengua si la resposta és en castellà, mentre que en un 77,1 % la continua en castellà.

La campanya "Parla'm en català", per tant, pretén fer augmentar el nombre de converses que s'inicien en català, per una banda, i per l'altra fer créixer les que continuen en català encara que la resposta sigui en castellà, ja que com hem dit un 94,4 % de la població que viu al Camp de Tarragona entén el català.

Vols compartir aquesta notícia?