Teixint complicitats a Sabadell a favor del català

CNL de Sabadell

Voluntariat per la llengua

Establiments col·laboradors i parelles lingüístiques en tàndem per al foment d'ús. Les parelles lingüístiques i els establiments col·laboradors amb el VxL són un element clau per augmentar l'ús oral de la llengua, per treure-la de l'aula i dur-la al carrer.

Les parelles lingüístiques i els establiments col·laboradors amb el VxL són un element clau per augmentar l'ús oral de la llengua, per treure-la de l'aula i dur-la al carrer A Sabadell pràcticament el 72 % de la població diu que sap parlar català, però parant l'orella a la botiga o al mercat es fa evident que aquest percentatge no es reflecteix en l'ús: 7 de cada 10 converses no es vehiculen en català. I és que saber parlar una llengua no implica parlar-la...

És evident que des del CNL treballem per augmentar tant com sigui possible el nombre de persones que aprenen català, però tan important com això és que un cop l'hagin après, el parlin. Un dels principals reptes que tenim, doncs, és seduir els nostres conciutadans que saben parlar català però, per la raó que sigui, no ho fan.

A primers de juliol vam fer una tertúlia a Ràdio Sabadell sobre el VxL. Una de les parelles que hi va participar van ser la Millen i el Xavi, que ens van explicar el grau de satisfacció que els suposa compartir llengua, cultura i emocions. Va quedar molt clar que la llengua s'aprèn sobretot parlant-la en contextos informals, i que facilitar l'ús del català a qui el vol aprendre ens aporta beneficis com a societat: afavoreix la igualtat d'oportunitats i incentiva els vincles amb la comunitat.

Per potenciar l'ús oral de la llengua entre la franja de població que menys l'utilitza, el missatge -i sobretot l'exemple- d'aquesta parella és valuosíssim. Com també ho és disposar d'una xarxa d'establiments col·laboradors amb el VxL (és a dir, comerços que s'han compromès a atendre en català aquelles persones que tinguin la voluntat de practicar-lo, prescindint de quin sigui el seu origen).

Per això, de cara a les sessions que el CPNL prepara per augmentar l'ús oral d'alumnes i aprenents, i concretament per a la franja que fan servir el català en menys del 25% de les seves interaccions diàries, vam creure que seria útil presentar-los situacions comunicatives quotidianes en format vídeo. Una de les situacions previstes se situa en una pastisseria, i com que un dels establiments recentment adherits al programa és el Forn de Sant Jaume i teníem la complicitat de la parella que va participar a la tertúlia radiofònica, els vam proposar de participar-hi. El desenllaç és que la setmana passada la propietària no va tenir inconvenient a obrir-nos l'establiment el seu dia festiu i va estar encantada de fer el paper de fornera en la gravació.

Un cop més es posa de manifest la generositat i el compromís amb la llengua catalana per part de les parelles lingüístiques i dels establiments col·laboradors.

Vols compartir aquesta notícia?