El personal de l’Ajuntament de Tarragona valora amb un notable les sessions de llengua del CNL
CNL de Tarragona
Un total de 161 persones han assistit a les 12 sessions que hem impartit entre els mesos d'abril i juny en modalitats virtual i presencial

Entre els mesos d'abril i juny de 2021, el Centre de Normalització Lingüística de Tarragona ha impartit 12 sessions de llengua per als treballadors de l'Ajuntament de Tarragona. L'activitat va sorgir arran d'una anàlisi de necessitats que es va fer en la reunió del passat mes de gener entre l'alcalde, Pau Ricomà, el president del Consell del CNL de Tarragona, Manel Castaño, i la directora general de Política Lingüística, que aleshores era Ester Franquesa.
Les sessions han estat de dos tipus. La "Sessió de recursos lingüístics" anava destinada a personal d'oficina que es volia posar al dia sobre els recursos lingüístics a Internet (diccionaris, traductors, serveis de consultes, etc.) i, d'aquesta manera, incrementar la seva autonomia lingüística. Es van fer quatre sessions de 90 min en modalitat virtual i hi van assistir 57 persones. Cal destacar l'alta valoració que en van fer els assistents, amb una puntuació mitjana de 8,7 punts sobre 10.
Per altra banda, la sessió de sensibilització "La comunicació amb els ciutadans" anava destinada al personal que fa atenció al públic (conserges de centres escolars i de centres cívics, personal de museus, personal de l'OMAC, ordenances i subalterns, etc.). En aquest cas, l'objectiu de la sessió, també de 90 minuts, era incrementar les habilitats comunicatives del personal de l'Ajuntament en l'atenció al ciutadà i difondre criteris d'atenció oral en català i els beneficis que això aporta. Es van fer 8 sessions (cinc en modalitat virtual i tres de presencials), hi van assistir 94 persones i la valoració global mitjana ha estat de 7,14 punts sobre 10.
La particularitat d'aquestes sessions és que es demanava als assistents que iniciessin un pla de 21 dies per aplicar els criteris d'atenció oral en català a la seva feina. Passat aquest termini, per mitjà d'una enquesta, hem constatat que comunicar-se amb el ciutadà en català per defecte i mantenir-s'hi quasi mai genera problemes de comunicació. I també que una part dels ciutadans i visitants convergeixen al català davant de l'administració que s'hi expressa: l'actitud lingüística del personal d'atenció al ciutadà és exemplificadora i facilitadora perquè el ciutadà s'expressi en català. En aquest sentit, els espais de l'Ajuntament es consoliden en espais segurs d'ús del català, com ho són els establiments col·laboradors del Voluntariat per la Llengua.
Està previst que, veient la bona valoració que s'ha fet de les sessions i l'aplicació positiva que tenen en el dia a dia, es proposi una nova sèrie de sessions per al 2022. Cal dir, també, que aquestes sessions són serveis que es poden estendre fora de l’àmbit de l'administració local. Al CPNL ja hi ha experiències de sessions semblants per a personal de biblioteques, docents del departament d’Ensenyament, monitors de menjador i d’entitats de lleure infantil, monitors esportius, associacions de comerciants, etc.