La campanya i l’exposició “Quan parles fas màgia” incrementen un 67 % el nombre de voluntaris joves del Voluntariat per la llengua

CNL Montserrat

Voluntariat per la llengua

Des de l'octubre de l'any passat, la campanya "Quan parles fas màgia" del Voluntariat per la llengua (VxL) es fa visible per tot Catalunya a través d'una exposició protagonitzada per voluntaris i aprenents que formen part de parelles lingüístiques del programa.

Exposició a la Biblioteca Central d'Igualada

La mostra, produïda per la Direcció General de Política Lingüística i desplegada al territori pel Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL), té previstes noves ubicacions fins a la tardor del 2022 i hores d'ara ja l'han vist milers de persones en espais com biblioteques, centres culturals, casals d'entitats, mercats, hospitals o punts de servei del CPNL arreu del territori, sempre respectant les restriccions per la pandèmia. A Santa Coloma de Gramenet, per exemple, la mostra va ser exposada a la Biblioteca del Fondo de cara a l'exterior, des d'on a través dels vidres va poder ser contemplada sense limitacions d'horari o aforament.

Més voluntaris joves arran de la campanya

Plantejada en el marc de la campanya "Quan parles fas màgia", l'exposició es va inaugurar el 2 d'octubre de 2020, amb la presència de la consellera de Cultura, Àngels Ponsa i la directora general de Política Lingüística i presidenta del CPNL, Ester Franquesa, al Centre d'Arts Santa Mònica de Barcelona.

Des de l'inici de la campanya, hi ha hagut més de 2.800 inscrits nous en el VxL (994 voluntaris i 1.887 aprenents). Destacar especialment la incorporació de 281 nous voluntaris d'entre 18 i 29 anys, xifra que suposa un 67,27% més que en el mateix període d'ara fa un any.

Una exposició de llarg recorregut

D'entre les localitzacions previstes, hi ha per exemple la Seu d'Òmnium Cultural Anoia, a la sala Empremta, espai cultural emblemàtic i d'alt valor patrimonial al cor d'Igualada (del 20 al 30 d'abril), l'Espai Avinyó - Llengua i Cultura al Barri Gòtic de Barcelona (durant tot el mes de maig) o l'Espai Santa Caterina, espai expositiu de la Generalitat de Catalunya a Girona (del 15 de novembre al 17 de desembre).

Les programacions arriben ja fins al 2022, en què es preveu que es pugui veure del 7 al 21 de novembre a la Capella de Sant Joan, a Vilafranca del Penedès.

El Centre de Normalització Lingüística de Girona ha fet un vídeo en què ofereix un petit tast de l'exposició en format lona a la seva seu, la Casa Solterra, edifici dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat.

La tipologia de persones que han vist fins ara l'exposició és ben diversa, ateses les diferents ubicacions que l'han acollit. Del 17 de novembre al 5 de desembre de l'any passat, per exemple, va ser l'alumnat de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) qui la va trobar al vestíbul del Vapor Universitari, on hi ha la seu del CNL de Terrassa i Rubí. En aquest cas, la mostra va servir de fons per a l'entrevista que la Taula del Voluntariat de Terrassa va fer a una voluntària que havia començat en el VxL com a aprenenta.

Tota la informació relativa a l'exposició i també les itineràncies previstes es poden consultar en el web de Llengua Catalana.

Activitats relacionades

Tot i que les restriccions a causa de la situació sanitària en cada moment i territori han impossibilitat de fer moltes activitats associades, com ara visites en grup o actes d'inauguració, n'hi ha hagut ja alguna: a Castellar del Vallès, per exemple, el Servei Local de Català va fer el 16 de desembre de l'any passat una visita guiada amb els membres del Club de lectura que es troben quinzenalment a la Biblioteca Municipal Antoni Tort, com a activitat final del club. Seguint tots els protocols del Departament Salut també, a Vic es va fer el 18 de febrer la inauguració de la mostra amb l'assistència d'un dels aprenents que hi surten, l'Hèctor Cruz.

Vols compartir aquesta notícia?